`Mijn interlandcarrière begint opnieuw'

Zijn interlandloopbaan leek onder Louis van Gaal ten einde. Maar wegens bijzondere omstandigheden deed de bondscoach met het oog op de WK-kwalificatie duels tegen Andorra en Portugal weer een beroep op Pierre van Hooijdonk, spits in Portugese dienst.

Al zou hij de komende dagen geen seconde spelen, Pierre van Hooijdonk kan zich zeer nuttig maken in de selectie van het Nederlands elftal. Als geen ander weet de Benfica-spits wat het betekent om tegen defensief ingestelde ploegen te spelen. En dat kan van pas komen tegen Andorra (morgen in Barcelona) en Portugal (woensdag in Porto), het land waar hij een riant salaris opstrijkt.

Van Hooijdonk: ,,De insteek van bijna elke ploeg in de Portugese competitie is: niet verliezen. Terwijl wij in Nederland altijd proberen te winnen en dus aanvallend spelen. De Portugezen verkeren tegen ons in een ideale uitgangspositie. Ze willen niets liever dan een ploeg ontmoeten die moet winnen. Daarin schuilt het grote gevaar. Al moet ook Portugal zien te voorkomen dat het verliest, want dan komt de ploeg in dezelfde positie als het Nederlands elftal nu.''

Niet willen verliezen. Andorra zal er morgenavond hetzelfde over denken. Van Hooijdonk (31) weet na een half jaar Portugees voetbal wat het betekent om tegen behoudende teams te voetballen. De spitsen staan daar vaak op een eiland. De verdedigers gaan meedogenloos te werk. Het doel heiligt voor hen de middelen. Van Hooijdonk moest zich er tegen wapenen. Al na enige weken liet hij speciale scheenbeschermers aanmeten. Die zitten als een pantser helemaal rondom zijn benen. Het was wennen om daar mee te spelen, maar het moest in zijn eigen belang.

Nadat Benfica dit seizoen offensiever ging voetballen en ook bestuurlijk orde op zaken stelde, raakte Van Hooijdonk op toeren. Zestien treffers staan er nu achter zijn naam. ,,Ik heb bewezen geen miskoop te zijn. Ik ben met veel bombarie binnen gehaald. Voor de toekomst is het goed dat ik meteen in het eerste seizoen heb voldaan aan het verwachtingspatroon'', zei hij. De oud-Vitesse-speler wilde gisteren in het trainingskamp van het Nederlands elftal niet ingaan op de financiële problemen van Benfica. De ooit zo trotse club uit Lissabon wil naar de beurs om een schuld van 240 miljoen gulden te saneren. Van Hooijdonk ondervond in het najaar de penibele situatie aan den lijve toen hij geen salaris ontving. En zijn voormalige werkgever Vitesse wacht nog steeds op de afkoopsom die Benfica voor hem moest betalen. Aanvankelijk was dat zo'n vijftien miljoen gulden, maar inmiddels is dat bedrag door rente veel hoger.

Het zijn zaken die ver weg lijken in de comfortabele omgeving van het Nederlands elftal aan de rand van Hoenderloo. Liever praat Van Hooijdonk dan ook uitsluitend over Oranje. Machteloos moest hij tijdens het jongste EK vanaf de bank toezien hoe zijn medespelers de ene na de andere strafschop misten en zodoende tegen Italië de kans op een finaleplaats verprutsten. Van het penaltytrauma lijken Nederlandse voetballers niet meer verlost te raken. Ook in dit opzicht kan Van Hooijdonk zijn collega's van adviezen voorzien. Bij Benfica nam de Brabander dit seizoen zes strafschoppen en hij benutte ze allemaal. ,,Ik mis zelden. De laatste is bij Celtic geweest (in de periode 1995-1997, red.).'' Op de training neemt hij elke keer één strafschop. Als de keeper de bal stopt, betaalt Van Hooijdonk hem vijftig gulden. ,,Zelf hoeft hij niets te geven. Anders zou hij geen salaris overhouden. Toch komt er een dag dat hij een bal stopt. Als hij maar consequent naar dezelfde hoek duikt.''

Van Hooijdonk heeft een simpel criterium: de bal moet op doel zijn gericht. En dan gaat het om de laatste seconde voor de trap. Zoals Ronald Koeman ook altijd de bewegingen van de doelman afwachtte, kijkt Van Hooijdonk of zijn tegenstander onder de lat een signaal afgeeft. ,,Soms denk ik: ik schiet hard in de linkerhoek. En op het laatste moment zegt mijn intuïtie dat de bal in de rechter moet. Vertel mij maar hoe dat komt.'' Hij zal niet schromen de eerst volgende strafschop van Oranje te nemen, wanneer dat uitkomt. ,,Daar ligt natuurlijk na al die missers een grote druk op. Maar ik ben wel wat gewend. In de derby tegen Sporting moest ik bij 0-0 ook een strafschop nemen. Die ging erin. Maar de Sporting-spelers hadden te vroeg bewogen. Ik moest hem opnieuw nemen. Ook die bal was raak.''

Alleen al zijn traptechniek had een invalbeurt gerechtvaardigd tegen Italië toen Oranje maar niet kon scoren in een man-meer-situatie. Van Hooijdonk wil er niet meer over uitweiden. ,,Een gepasseerd station.'' Het gerucht ging dat bondscoach Rijkaard gepikeerd was dat hij tijdens het EK 2000 vanuit het trainingskamp met Benfica onderhandelde. Daar wil Van Hooijdonk wél op reageren. ,,Onzin. Dat is niet gebeurd. Als het wel zo was, zou het een waardeloos excuus zijn geweest. Zeker voor een wisselspeler.''

De afgelopen dagen probeerde Van Hooijdonk op de trainingen indruk te maken op bondscoach Van Gaal die hem voor het eerst selecteerde. De spits sprak eerder deze week zijn verbazing uit over het argument dat Van Gaal gebruikte voor de invitatie: zijn aanzien in het Portugese voetbal. Inmiddels nuanceert hij die verwondering, ongetwijfeld na een gesprek met de bondscoach. ,,Het zal één van de redenen zijn geweest. Je wordt toch vooral gekozen op je kwaliteiten? Dat hij steeds de voorkeur gaf aan Vennegoor of Hesselink moet ik accepteren. Maar deze week wil ik de basis leggen voor een nieuwe episode van mijn interlandloopbaan. Ik heb er altijd op gerekend dat die nog niet voorbij was.''

    • Erik Oudshoorn