KRO ontfermt zich over Gouden Strop

De Gouden Strop, de belangrijkste literaire prijs voor Nederlandse thrillers, wordt vanaf dit jaar gesponsord door omroepvereniging KRO. De prijsuitreiking wordt verplaatst van juni – in de traditionele maand van het spannende boek – naar november. Naast de omroep zal de auteursrechtenorganisatie Lira de Gouden Strop financieel ondersteunen. De KRO betaalt het prijzengeld (25 duizend gulden), Lira de organisatiekosten.

De Gouden Strop wordt al dertien jaar uitgereikt door het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs en werd gedurende tien jaar gesponsord door de Bruna-boekhandels. Charles den Tex, voorzitter van het genootschap, is tevreden met de nieuwe constructie. ,,Doordat we nu twee sponsors hebben, is de opzet redelijk solide. Wij zijn blij dat de KRO zich aan ons wil verbinden. Die omroep doet op televisiegebied veel aan kwalitatief hoogstaande detectives.'' Als de sponsoring dit jaar een succes blijkt, wordt de overeenkomst voor twee jaar verlengd.

De uitreiking van de Strop wordt onderdeel van een jaarlijks terugkerend detectivefestival van de KRO in november. Dus valt die niet langer in de Maand van het Spannende Boek (juni), het traditionele zwaartepunt voor de Nederlandse thrillerliefhebber. Dat hoeft volgens Den Tex geen bezwaar te zijn. ,,De ervaring leerde dat we in de maand van het spannende boek publicitair moesten opboksen tegen de buitenlandse auteurs.''

Voorlopig betekent de sponsoring door een omroep niet dat de prijsuitreiking een televisie-evenement zal worden. De programmering voor deze herfst ligt al grotendeels vast. Volgens Mignon Huisman van de KRO is de boekenprijs een mogelijkheid voor de omroep om aan `cultuurbehoud' te doen: ,,Er zijn veel dwarsverbanden tussen de televisie en thrillerschrijvers, bijvoorbeeld als het gaat om het schrijven van scenario's voor telefilms.'' Ze benadrukt dat de sponsoring wordt betaald uit gelden van de vereniging KRO en de opbrengsten van het omroepblad. ,,Er zit geen omroepgeld in.''

    • Arjen Fortuin