KPN in gesprek met Telefónica

Telecombedrijf KPN praat met het Spaanse Telefónica Móviles over samenwerking in Duitsland op het gebied van geavanceerde mobiele telefonie. Dat heeft een woordvoerder van KPN vanochtend bevestigd.

In eerste instantie gaat het om GPRS, een snelle versie van GSM-telefonie, maar vanaf volgend jaar kan de samenwerking zich uitstrekken tot de `derde generatie' mobiele telefonie, UMTS, de telefoniestandaard waarvoor beide bedrijven vorig jaar in Duitsland een dure vergunning kochten.

KPN wil niet bekend maken in welk stadium de onderhandelingen zich bevinden. Telefónica, het moederbedrijf van de Spaanse gesprekspartners, en KPN waren vorig jaar dichtbij een fusie, maar de gesprekken daarover werden op het laatste moment afgebroken. De samenwerking waarover op dit moment wordt gesproken beperkt zich tot Duitsland, aldus de woordvoerder.

Verschillende telecombedrijven die in Duitsland een UMTS-licentie hebben bemachtigd, willen de handen ineen slaan wegens de hoge kosten die zullen moeten worden gemaakt voor het bouwen van UMTS-netwerken. Ze worden hierin gesteund door de Europese Commissie, waar bezorgdheid bestaat over de schuldenlast die telecombedrijven meetorsen sinds de UMTS-veilingen vorig jaar.

Vodafone, het grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld, is pertinent tegen zulke samenwerkingsverbanden. ,,Iedereen die hierbij betrokken is moet duidelijk begrijpen dat onze oorspronkelijke ondernemingsplannen achterhaald raken door veranderingen achteraf in de licentievoorwaarden'', zei Jürgen von Kuczkowski, topman van de Duitse Vodafone-dochter Mannesmann.De Duitse toezichthouder op de telecommarkt heeft tot nu toegezegd weinig te voelen voor zulke wijzigingen. Volgens de KPN-woordvoerder is aanpassing van de licenties misschien helemaal niet nodig. ,,Je kunt op veel verschillende manieren samenwerken'', van uitgebreid tot op kleine schaal, aldus de woordvoerder.