Judoka Sonnemans stopt

Judoka Ben Sonnemans heeft zijn internationale loopbaan beëindigd. De 29-jarige zwaargewicht, die in 1997 Europees kampioen werd, wil na meer dan tien jaar topsport te hebben bedreven voorrang aan zijn maatschappelijke carrière geven. Aanvankelijk zou Sonnemans komend weekeinde nog meedoen aan het internationale judotoernooi van Rome, maar daarvoor heeft hij zich inmiddels afgemeld.

De judoka werd acht maal kampioen van Nederland en hij deed twee maal mee aan de Olympische Spelen. In Atlanta in 1996 behaalde hij zijn beste resultaat. Hij werd vijfde. Vorig jaar oktober in Sydney verloor hij in de eerste ronde en ging hij later ook in de herkansingen ten onder. Hoogtepunt voor Sonnemans was het behalen van het Europees kampioenschap in 1997. In 1999 won de Nederlander het prestigieuze toernooi van Parijs.

De Haarlemmer is sportinstructeur bij de Koninklijke Marechaussee en wil zich meer op deze baan gaan richten. ,,Mijn contract is zojuist met een half jaar verlengd, de intentie is om daarna ook door te gaan.''

Verder wil Sonnemans werk gaan verrichten voor zijn club Kenamju in Haarlem. Hij is nu al mentor van een tiental talenten, die hij helpt bij onder meer het combineren van een judoloopbaan en een baan of studie. Een baan als coach ambieert hij niet.

Enkele dagen geleden kwam Sonnemans tot de slotsom dat hij zijn huidige sportleven niet meer voor honderd procent kan opbrengen. ,,Het wordt steeds moeilijker mezelf voor wedstrijden op te laden. Ik heb niet het talent van Mark Huizinga en Dennnis van der Geest. Het heilige vuur is inmiddels toch wel een beetje gedoofd. Als topjudoka moet je echt enorm hard trainen om internationaal aan de bak te kunnen. Ik heb dat genoeg gedaan.''

Sonnemans vindt dat hij een prachtige carrière heeft gehad, waarop hij ,,met trots'' zegt terug te kijken. ,,Voor mijn club Kenamju zal ik incidenteel nog best wel eens een keertje op de mat verschijnen, maar verder zet ik er een punt achter. Het is mooi geweest zo'', aldus de judoka.