Invensys: een marteldood

Invensys, het moederbedrijf van de Nederlandse softwarefirma Baan, krijgt zijn zaken maar niet op orde. Zelfs na twee winstwaarschuwingen binnen een tijdsbestek van zes maanden is het de Britse automatiseerder nog niet gelukt om er weer bovenop te komen. De herstructureringsplannen lijken nooit ver genoeg te gaan. Topman Allen Yurko had verwacht dat het afstoten van arbeidsplaatsen en het verhogen van de prijzen in de tweede helft van het jaar tot winstherstel geleid zouden hebben. Dat is duidelijk niet gebeurd. Nu geeft Yurko toe dat de winst in de tweede helft zelfs nog lager zal zijn dan in de eerste. En hij gaat nog meer mensen ontslaan.

Het probleem met dit alles is dat terwijl Yurko druk aan het herstructureren is, zijn bedrijf op een dreigende financiële chaos afstevent. De winst loopt terug. Voeg daar 3,25 miljard pond sterling aan voornamelijk kortlopende schulden aan toe, evenals een uiterst krap bemeten rentedekking, de onzekerheid over de Amerikaanse economie en de noodzakelijke ingrepen bij het recent overgenomen Baan, en de toekomst ziet er somber uit. Yurko heeft zijn kansen om een ommekeer te bewerkstelligen verknoeid. Gezien het gebrek aan vertrouwen in het management lijkt het beter als het hele concern zou samengaan met een grotere concurrent.

Dit is zeker niet de beste tijd om een onderneming te verkopen. Maar als er een goede partner zou opduiken, die een redelijke premie in aandelen zou betalen, dan zou dat voor Invensys wel eens een uitkomst kunnen zijn. Het verkopen van het hele concern – of slechts een winstgevend onderdeel ervan – is zeker te prefereren boven Yurkos huidige strategie van een langzame marteldood.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Joy Tadaki