Haider blijft `verachtelijk'

Hij zit niet in de regering. Hij zit niet in de partijleiding. Maar toch slaagt de voormalige leider van de rechts-populistische FPÖ, Jörg Haider, er om de haverklap in mensen de stuipen op het lijf te jagen. Nu weer, aan de vooravond van de regionale verkiezingen in de deelstaat Wenen van komende zondag, met de insinuerende opmerking dat hij zich niet kan voorstellen dat ,,iemand met de naam Ariel vrijuit gaat'' in vermeende dubieuze onroerendgoedtransacties in de hoofdstad. Dat was een regelrechte stoot onder de gordel van makelaar Ariel Muzicant, tevens voorzitter van de joodse gemeente.

De joodse gemeente gaf `dr. Haider' onmiddellijk van katoen, verscheidene partijgenoten distantieerden zich van hem, en vooraanstaande historici kwalificeerden de uitlatingen als ,,verachtelijk''. De laatsten noemden het ook ,,ondraaglijk'' als Haider nog langer mag aanblijven als regeringschef in de deelstaat Karinthië.