Geen vervolging van Zorreguieta

Het openbaar ministerie (OM) zal geen gerechtelijk vooronderzoek openen tegen J. Zorreguieta, de vader van de vriendin van kroonprins Willem Alexander. Volgens justitie heeft zij ,,geen ruimte'' om de zaak strafrechtelijk te vervolgen. Dat heeft het OM vanochtend laten weten.

Tegen Zorreguieta was aangifte gedaan wegens misdaden tegen de menselijkheid door oud-ambassadeur M. Mourik. Hij wil dat de Argentijnse oud-bewindsman in Nederland wordt berecht. Het OM stelt dat dat niet mogelijk is, omdat vervolging plaats zou moeten vinden volgens het internationaal folteringsverdrag. Dit verdrag is in Nederland wettelijk pas ingevoerd in 1989. De feiten uit Argentinië vonden voor die tijd plaats.

Eerder weigerde het OM om deze reden de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse te vervolgen vanwege zijn rol bij de Decembermoorden uit 1982. Justitie werd toen, in een beklagprocedure bij het Amsterdamse gerechtshof, gecorrigeerd en kreeg het bevel om toch een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen. Volgens het hof bezit Nederland in de Bouterse-zaak `universele rechtsmacht' en kan de Surinaamse legerleider met terugwerkende kracht worden vervolgd. Het is niet bekend of ook Mourik een beklagprocedure bij het gerechtshof zal starten. Hij noch zijn raadsleiden waren vanochtend bereikbaar voor commentaar.

Overigens zal de uitspraak van het hof in de Bouterse-zaak op verzoek van het OM worden voorgelegd aan de Hoge Raad. Die moet zich nu opnieuw buigen over de vraag of Nederland rechtsmacht voor een vervolging.