Gaten in het plan van France Telecom

Het schuldsaneringsplan van France Telecom (FT) ziet er niet goed uit. Het concern wil zijn nettoschuld van 61 miljard euro in 2003 teruggebracht hebben met 22 tot 30 miljard euro. Maar het bedrijf mag blij zijn als het met de aangekondigde initiatieven 20 miljard euro kan binnenhalen.

Kijk maar eens naar de cijfers. Het grootste deel van het geld – tussen de 15 en 20 miljard euro – moet komen uit de verkoop van niet-strategische belangen. FT hoopt bijvoorbeeld 4 miljard euro te krijgen voor zijn belang in het Amerikaanse telecomconcern Sprint. Maar de huidige marktwaarde daarvan is minder dan 3 miljard euro. FT wil ook 4 tot 5 miljard euro halen uit de verkoop van zijn belang in chipproducent STMicroelectronics. Maar de huidige marktwaarde daarvan is slechts 3,7 miljard euro.

Dan is er nog zo'n 3 tot 5 miljard euro aan onroerend goed. Maar je kunt je afvragen of France Telecom wel zoveel vastgoed kan verkopen. Als een deel ervan na verkoop meteen weer teruggeleased wordt, kunnen kredietbeoordelaars redeneren dat het binnengehaalde geld de schuldenlast niet echt omlaag brengt. Het lijkt niet waarschijnlijk dat FT op deze manier meer dan 3 miljard euro kan realiseren.

Tenslotte hoopt FT aan 4 tot 6 miljard euro te komen door de verkoop van andere niet-strategische belangen. Daarvan zijn alleen Noos, KPN Orange en Sema met name genoemd. Maar de marktwaarde bedraagt niet meer dan 2,6 miljard euro. Om het verschil goed te maken, moet FT andere, nog niet als niet-strategisch benoemde belangen verkopen, zoals dat van 1,5 miljard euro in het Britse kabelconcern NTL. Maar dan nog leveren al die bedragen slechts 13,8 miljard euro op.

Het tweede deel van het schuldsaneringsplan voorziet erin dat FT meer eigen aandelen gaat verkopen. Onlangs heeft het bedrijf, als onderdeel van de ingewikkelde overname van Orange het afgelopen jaar, aandelen van Vodafone teruggekocht. Door deze opnieuw te verkopen, hoopt FT op nog eens 7 tot 10 miljard euro. Dat bedrag gaat ervan uit dat de aandelen 70 tot 100 euro per stuk waard zijn, maar de huidige koers is slechts 57 euro. Als dat zo blijft, zou FT dus slechts 5,7 miljard euro binnenhalen. Opgeteld bij de 13,8 miljard uit verkochte belangen kom je dan op slechts 19,5 miljard euro.

Een heropleving van de beurs zou FT natuurlijk te hulp kunnen schieten. Maar de aandelenkoersen kunnen net zo goed nog verder omlaag gaan. Daarom zou topman Michel Bon er goed aan doen radikalere alternatieven te onderzoeken. Het is het makkelijkst om te snijden in de kapitaalsinvesteringen, die de komende drie jaar op 25 miljard euro begroot zijn. Bon kan ook het jaarlijks dividend van 1,1 miljard euro omlaag brengen. Nog een andere manier om aan geld te komen is een nieuwe aandelenemissie, maar daardoor zou de aandelenkoers alleen nog maar verder kelderen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly