Flintstones-vader

William Hanna, medeverantwoordelijk voor tv-successen als The Flintstones, Yogi Bear en Huckleberry Hound, is vannacht op 90-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn compagnon Joseph Barbera, die nu 89 is, richtte hij een bloeiend tekenfilmbedrijf op dat nog steeds nieuw werk maakt en de rechten op de oude series exploiteert. Tot voor kort was hij daar zelf ook nog actief bij betrokken.

De jonge Bill Hanna wilde een carrière in de constructiebouw, maar kwam tijdens de depressie terecht bij een tekenfilmstudio, waar hij al getekende contouren invulde met kleur. Later stapte hij over naar de animatie-afdeling van MGM, waar Joseph Barbera werkte. Samen maakten ze enkele tientallen Tom & Jerry-avonturen – energieke kat-en-muis-filmpjes waarin ze hun talent voor slapstick konden scherpen. Ook wisten ze hun animatiefiguurtjes te combineren met live action, zodat Gene Kelly in Anchors away (1945) danste met de tekenfilmmuis Jerry.

Toen MGM in 1957 de tekenfilmafdeling sloot, begonnen Hanna en Barbera voor zichzelf. Hun snelle succes was gebaseerd op twee vondsten. Ze ontwikkelden een vereenvoudigde, bijna statische stijl als alternatief voor de bioscoopfilmtechniek die verfijnder, maar ook veel tijdrovender was. Van hun figuurtjes bewoog soms alleen de mond; de rest kon langdurig blijven stilstaan. De kluchtige plotjes en de gewiekste dialogen waren belangrijker dan het beeld. Zo konden ze een hoge productie tot stand brengen. Daarnaast richtten ze zich op een volwassen publiek in de avonduren; ze wilden niet meer als kinderprogramma in de middag fungeren.

The Flintstones begon in 1960, in Nederland in 1962. De basis – twee bevriende, maar soms danig ruziënde echtparen, waarvan de mannen zich telkens in de nesten werken – was afgekeken van de comedy-serie The honeymooners van Jackie Gleason, ook de inspiratiebron voor de KRO-reeks Toen was geluk heel gewoon. Maar de omgeving was nieuw en origineel: een parodie op het stenen tijdperk, met een vogel die zijn snavel gebruikte als grammofoonnaald, een olifantje als stofzuiger, een dino als huisdier en talloze andere variaties.

Later produceerde Hanna-Barbera ook series als Yogi Bear en Huckleberry Hound, maar Fred Flintstone is, met zijn vaste kreet `Yabadabadoo!' het grootste succesnummer van het bedrijf geworden. De serie wordt nog steeds vertoond en is kortgeleden ook twee keer in live action verfilmd. Veel minder geslaagd was een ambitieuze serie geanimeerde bijbelverhalen uit de jaren negentig. Het moest er realistisch uitzien, maar in hun simpele, karikaturale stijl lukte dat niet. Juist in de beperking waren Hanna en Barbera meesters.

    • Henk van Gelder