`Echt boek' van Salman Rushdie raakt op

Het Boekenweekgeschenk Woede van Salman Rushdie is een van de best lopende ooit. Sommige boekhandels vrezen komend weekeinde hun klanten zonder Woede te moeten laten gaan, ondanks de hoge totale oplage van 725.000 stuks. Volgens boekverkopers komt dat vooral door de uitzonderlijke omvang (ruim 250 bladzijden) van het geschenkboek. De Boekenweek loopt zondag af.

Vorige week woensdag, de eerste dag dat het boekje werd weggegeven, was `een waanzinnige dag', volgens een medewerker van de Nijmeegse Boekhandel Dekker van der Vegt. ,,Na het weekend werd het iets rustiger. We hadden zeven pallets staan, waarvan er na een week nog twee over zijn. Die raken we voor zaterdag zeker kwijt.'' De Standaard Boekhandel in Maastricht verwacht eerder `nee' te moeten verkopen. ,,Het loopt enorm'', zegt een van de verkopers. ,,Ook mensen die nauwelijks weten wie Rushdie is, vragen ernaar.''

De meeste winkels hebben ongeveer evenveel exemplaren van het geschenk ingekocht als een jaar geleden, toen Het theater, de brief en de waarheid van Harry Mulisch in een recordoplage van 765.000 werd gedrukt. Daarvan bleven echter exemplaren liggen bij sommige boekhandels, zoals bij Tille in Leeuwarden. ,,Nu raken we alles kwijt'', zegt Lize de Ruiter van die winkel. ,,Er is natuurlijk ontzettend veel publiciteit geweest. Bovendien helpt de omvang mee. Eindelijk een écht boek, zegt men.''

Bij boekhandel Arentsen in Tiel bekritiseert een enkele klant het besluit van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek om een buitenlandse auteur de geschenkopdracht te gunnen. Het best verkochte boek in Tiel is Het Schnitzelparadijs van Khalid Boudou, de debutant die zijn woonplaats deze maand als `Tiel Aviv' op de literaire kaart van Nederland plaatste. ,,Boudou komt hier zaterdag signeren'', zegt Harm Kolk van de boekhandel. ,,Daar maken we iets moois van, met een Arabisch orkestje en een buikdanseres.''

    • Arjen Fortuin