Duitsland uit: altijd lastig

De valkuilen worden dicht gegooid. Met geld, veel geld. Duitsland is Angstgegner nummer één van het Nederlandse bedrijfsleven. Europa's grootste markt, zo dichtbij, maar o zo duur.

Projectontwikkelaar Amstelland gebruikt zijn plotselinge rijkdom, die ontstaat door de verkoop van de bouwmaterialen en doe-het-zelf zaken, om nieuwe voorzieningen voor de Duitse markt te treffen. Amstelland trekt nog eens 52 miljoen euro uit voor reserveringen voor afwaardering van gronden, gebouwen en toekomstige verliezen. De reservepot voor Duitsland komt daarmee op 90 miljoen euro. De lijst Duitse probleemgevallen is lang, bijna het A-Z van Nederlandse beursfondsen. Van Aegon die er als pensioenverzekeraar maar niet aan de bak kan komen, tot Randstad, die de marktgroei voor zijn recente acquisities te rooskleurig inschatte. Versatel verkeek zich op zijn internetaanbieder Sonne. Beter Bed sneefde met de expansie van beddenwinkels.

Maar de grootste drama's spelen zich af op de bouwmarkt en onder diens toeleveranciers. Dat heeft in Nederland repercussies voor bedrijven als Schuttersveld, dat onder meer actief is op de Duitse sanitair-markt, en Polynorm. Topverliezer is al jaren HBG. De overname, eind 1996, van het bouwbedrijf Wayss & Freytag is inmiddels uitgedraaid op een van de grootste miskopen uit de historie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Deze week meldde HBG opnieuw reserveringen, die nog iets hoger waren dan vorig jaar in het kader van een grote schoonmaakactie al waren aangekondigd. In totaal gaat het om ruim 150 miljoen euro, die grotendeels voor Duitsland zijn bestemd. Geen wonder dat fusiepartner in spé, baggeraar Boskalis, vorig jaar toch afhaakte.

De aanhoudende verliezen in Duitsland, die door de reserveringen ook een verlies bij HBG van 67 miljoen euro hebben geforceerd, putten de financiële buffers uit. HBG becijfert zelf een solvabiliteit (buffers tegenover bezittingen) van 20 procent, maar rekent naar zichzelf toe door een achtergestelde lening van huisbankier ABN Amro mee te tellen als buffer.

De Duitse verliezen, de kapitaalinjecties voor Weyss & Freytag en de reserveringen moeten de 650 miljoen euro nu wel passeren. En daar komt de gemiste winst op deze ,,investering'' nog bij. Een angstaanjagend bedrag voor een bedrijf met een waarde op de beurs van zo'n 450 miljoen euro. En niemand in bestuur of raad van commissarissen die aan de ramp consequenties heeft verbonden.

    • Menno Tamminga