Drumstokken en gsm in de kist

Gistermiddag werd Chris Götte begraven, drummer van de popgroep Bl⊘f. Uit heel Nederland kwamen fans naar Goes.

De Zeelandhallen in Goes zijn veranderd in een kerk. Geen glas-lood-ramen weliswaar, maar spotlichten zorgen voor stemmig schemerlicht. In plaats van schilderijen hangen aan de wanden grote foto's van Chris Götte, de 38-jarige drummer van de popgroep Bl⊘f die zaterdag bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Op de plek van het altaar staat een drumstel, met daarachter de kist – gesloten.

De website van Bl⊘f, de populairste Nederlandstalige groep sinds Doe Maar, trok in de afgelopen dagen honderdduizenden bezoekers. Vandaar dat de organisatie van de herdenkingsbijeenkomst zich heeft voorbereid op een groot aantal fans. Degenen die met de trein komen, worden direct na aankomst op station Goes naar de gereedstaande, gratis bussen gedirigeerd. Tussen station en Zeelandhallen hebben zich op ieder kruispunt politie-agenten geposteerd. En achter de hallen staan ambulances, limonadeverkopers, een commandopost van de brandweer en een groot videoscherm. Daarop kan de bijeenkomst worden gevolgd in het geval er meer dan 2500 belangstellenden, de maximumcapaciteit van de hallen, komen.

Tara Moorman (15) is ,,heel erg fan'' van Bl⊘f sinds een jaar, ,,vanwege de teksten en omdat ze heel goed spelen''. Met twee vriendinnen staat ze vanaf kwart over elf, drie uur voor aanvang van de bijeenkomst, in een gestaag groeiende rij voor de ingang. ,,We wilden er zeker van zijn dat we naar binnen kunnen'', zegt ze. Het drietal, afkomstig uit Souburg, Zeeland, heeft met toestemming van hun ouders vrij van school genomen. Waarom ze gekomen zijn? ,,Om steun te geven'', zeggen ze. Zo ook Reyer Krikke (20) uit Vijfhuizen, Noord-Holland. Hij studeert rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en besloot gisteren de reis naar Zeeland te maken. ,,We hopen maar dat er plek is'', zegt zijn vriend en studiegenoot Aart Scharloo (19).

Dan gaan de deuren open. De duizend fans die daadwerkelijk komen, meer meisjes dan jongens, meer jong dan oud, zoeken een staanplaats achter het hek dat hen scheidt van de genodigden, familie en vrienden van Götte.

De tijd wordt gedood met het spotten van bekende Nederlanders. Thomas Acda is er, Bart de Graaff, Marco Borsato ook. ,,Wat vreemd om al die mensen in het echt te zien'', zegt een meisje. En zit daar niet Xander, de zanger van Volumia? ,,Zijn haar is te lang, daar moet hij echt wat aan doen.'' ,,Ja, maar het is toch nog wel een lekker ding.''

,,We zijn hier vanmiddag bij elkaar om afscheid te nemen van Chris'', begint tv-presentator Harm Edens even later. Het laatste restje popfestivalsfeer is dan snel verdwenen. Eerlijk, genieten en vriendschap zijn de woorden die telkens terugkeren in de korte toespraken die volgen.

Nadat de hit Harder dan ik hebben kan is gedraaid, wordt er gehuild in het vak van de fans. Bl⊘fzanger Paskal Jakobsen: ,,Ik zei zaterdag nog tegen Chris dat ik bang ben voor de dood. Toen zei hij: `Zorg in ieder geval dat je sterft met een glimlach'.'' De bandleden hebben vanmorgen drumstokken in de kist van Götte gelegd en een gsm. ,,Die staat aan.'' Na een hard applaus vormen familie en fans een erehaag waarlangs de kist naarbuiten gedragen wordt. In besloten kring vindt daarop de begrafenis plaats.

    • Jeroen van der Kris