DOS honderd jaar

Het hoogtepunt in de geschiedenis van de Utrechtse voetbalclub DOS (Door Oefening Sterk), die vandaag precies honderd jaar geleden werd opgericht, is het nationale kampioenschap dat op 15 juni 1958 werd behaald. In Nijmegen won de club in de verlenging met 1-0 van het SC Enschede van Abe Lenstra door een prachtig doelpunt van Tonny van der Linden. Het was Lenstra's laatste kans op een landelijke voetbaltitel, waar DOS-verdediger Hans Kraay voor de eerste maal de belangrijkste trofee won.

Aan het begin van het kampioensseizoen trok DOS de aandacht met de spectaculaire aankoop van doelman Frans de Munck van Fortuna '54. Na 34 wedstrijden waren 47 punten behaald – evenveel als Sportclub Enschede. De beslissingswedstrijd was op neutraal terrein, in de Goffert, op een bloedhete dag. De supporters van beide clubs moesten dus reizen en dat zorgde voor zo'n grote verkeerschaos rond Nijmegen dat ook scheidsrechter Leo Horn, alias Grote Leo, zichzelf klemreed. `Een motoragent moest zich over de scheidsrechterwagen ontfermen', noteerde Volkskrant-medewerker Omnium, `en die loeiend voorafgaan naar het stadion'.

Abe Lenstra hield vooraf stiekem al rekening met een overwinning, die dan niet onopgemerkt voorbij mocht gaan. In de omroep-kamer van het stadion lag de grammofoonplaat `Geen woorden, maar daden' klaar, die meteen na een goede afloop op de draaitafel gelegd moest worden. En het zag er ook naar uit dat Sportclub Enschede weinig moeite zou hebben met DOS, ook al hield Kraay zijn zenuwen goed in bedwang. Een ooggetuige schreef: `Zo voortreffelijk organiseerde Kraay zijn afweer tegen de voortdurend opdringende Enschedese ploeg, dat zijn meer nerveus gestarte makkers allengs hun rust terugvonden.'

De hitte vrat aan de conditie en het moreel van alle spelers, die tijdens de reguliere speeltijd niet scoorden en daarmee een verlenging noodzakelijk maakten. In de 108ste minuut besliste aanvoerder en sterspeler van DOS Van der Linden met een prachtige actie de wedstrijd. Het Parool: `Het begon voor het doel toen hij de bal op zijn voorhoofd liet stuiten. Hij liet de bal nóg tweemaal op zijn bezwete hoofd neerkomen. Daarna tweemaal achtereen op zijn voet. En toen schoot hij onhoudbaar in. Pas toen kwam de bal op de grond terug.'

Iedereen die iets met DOS had, besprong de matchwinner, die daardoor geschonden de kleedkamer opzocht. `Volgens de laatste berichten maakt Van der Linden het redelijk wel', formuleerde Het Parool droog. Iets wat die avond trouwens niet gold voor een vrouw in Utrecht die op een terras zat toen een feestende massa passeerde. Een supporter tilde haar boven zijn hoofd, riep ,,Hiep Hiep Hoera'' en liet haar toen op de straatstenen vallen. Met veel moeite drong de ambulance door de feestende massa om haar naar het ziekenhuis af te voeren. Wat Lenstra met zijn single heeft gedaan, is onbekend.

jurryt@xs4all.nl

    • Jurryt van de Vooren