Damrak volgt Wall Street met koersherstel

De AEX-index veerde vanochtend weer op. Na het verlies van 3,6 procent van gisteren boekte de index een winst van 2,3 procent en stond rond het middaguur op 530,5 punten. De beurs in Amsterdam volgde daarmee het koersherstel van gisteravond op Wall Street.

Opvallende stijgers waren vanochtend KPN en Philips. Zij stegen vanochtend beide 7 procent. Zelfs internet- en kabelaanbieder UPC, dat gisteren nog een verlies van 25 procent te verwerken kreeg, steeg weer met 15 procent naar 6,90 euro. De stijgende koersen leken nauwelijks beïnvloed te zijn door bedrijfsresultaten, maar meer door beleggers die het verlies van de voorgaande dagen wel genoeg vonden. Dat bleek ook uit het koersherstel van KPN Qwest (plus 5,6 procent naar 13,70 euro) en Versatel (plus 7,6 procent naar 6,67 euro).

Op vijf fondsen na stegen alle hoofdfondsen uit de AEX. Meer traditionele fondsen als Ahold en Koninklijke Olie daalden beide ruim 1,3 procent, en uitgever Wolters Kluwer moest met een verlies rond twaalf uur van 3 procent naar 22,50 euro flink inleveren.

In de Midkap was de koerswinst van ASM Lithography opvallend. De producent van chipmachines leed de afgelopen anderhalve week grote verliezen na een winstwaarschuwing, maar won vandaag 11 procent op 15 euro. Ook de koerswinsten van technologieconcern Besi en automatiseerder Ordina waren aanzienlijk.

Een paar uitzonderingen daargelaten stegen alle fondsen in de AEX graadmeter van de grote fondsen en de Midkap-index van middelgrote fondsen. De beurzen volgden daarmee het koersherstel dat de beurzen in New York gisterenavond liet zien. De technologiebeurs Nasdaq pakte, vooral dankzij de halfgeleiderindustrie, weer wat terug van de verliezen van de afgelopen tijd. De schermenbeurs noteerde 3,7 procent of 67,47 punten hoger op 1897,70. De winsten van technologiebedrijven Intel en Microsoft, die zowel aan de Nasdaq als de Dow Jones genoteerd staan, trokken de Amerikaanse beurzen omhoog.

De belangrijkste beursgraadmeter van Azië, de Nikkei-index in Hongkong, steeg met 361 punten (2,8 procent) naar 13.214 punten. Japanse beleggers zijn er nog niet gerust op dat de marktomstandigheden volgende week verbeteren. ,,Beleggers zijn nog steeds benauwd omdat de Amerikaanse markten weinig stabiel zijn'', zei een Japanse analist.

In Londen steeg de FTSE-index met 1,7 procent naar 5.405 punten. Telewest Communications, Logica en Energis stegen opvallend. Investeerders denken dat de komende weken winsten in de communicatiebranche te halen zijn. ,,Telecom en chipfabrikanten waren de eersten die onderuit gingen, het gevoel heerst dat zij ook als eersten weer naar boven zullen krabbelen'', zegt een analist in Londen.

Dat positieve beeld voor telecomaandelen was ook te zien in Parijs. Daar was de vraag naar bedrijven als Alcatel groot, nadat de CAC-index van de 40 grootste bedrijven gisteren het laagste punt sinds 18 maanden bereikte. Rond het middaguur stond de index met een winst van 2,2 procent op 4.934 punten.

Ook in Frankfurt tilden technologie-aandelen als Siemens en softwareproducent SAP de DAX-graadmeter naar een hoger niveau. Aan het eind van de ochtend stond de DAX op 5.539 punten, een winst van 2,7 procent.