Albanezen gedood om mobieltje - of granaat

Handgranaat of mobieltje? Volgens de Macedoniërs werden twee Albanezen gisteren bij een controle in Tetovo doodgeschoten nadat een van hen dreigde te gooien met een handgranaat. Niet waar, zeggen de Albanezen: het was een mobiele telefoon. Maar op foto's is wel degelijk een granaat te zien. Tv-beelden lijken aan te geven dat er twéé granaten in het spel zijn geweest.

Op de videobeelden is te zien hoe een Macedonische politieman wegvlucht als een van de twee Albanese mannen zijn rechterhand dreigend omhooghoudt, alsof hij iets wil gooien. De Albanees wordt geraakt, zakt door de knieën, gooit dan tóch – handgranaat of mobiele telefoon – en wordt neergemaaid.

Kort daarna is de andere Albanees te zien, die achter de auto dekking zoekt. De man staat op, bukt, en probeert zich opnieuw op te richten. Als hij zijn rechterarm naar achteren beweegt alsof hij wil gooien, wordt ook hij dodelijk getroffen door het Macedonische spervuur.

Op foto's van de twee lichamen, direct na de schietpartij, is een zwart busje met een zilveren pin te zien. Met behulp van Jane's Infantry Weapons is het voorwerp gemakkelijk te identificeren. De RG-42 aanvalsgranaat is een zwart busje met een zilverkleurige ontsteker. Het is een van de weinige granaten zonder veiligheidsbeugel, zodat de slagpin meteen in de ontsteker slaat als de veiligheidspin eruit wordt getrokken.

Jane's meldt dat de RG-42 een primitieve aanvalsgranaat is van oorspronkelijk Russische makelij uit de Tweede Wereldoorlog. De granaat is een simpele metalen cilinder gevuld met TNT en heeft geen `fragmentatiemantel', waardoor er bij ontploffing geen scherven rondvliegen. Het explosief is daarom alleen dodelijk tot op een afstand van enkele meters.

De granaat wordt nog gefabriceerd in Polen en Roemenië, en tot voor kort in China. ,,Ondanks zijn leeftijd zal men de RG-42 nog overal tegenkomen, vooral in Afrika'', schrijft Jane's.