Winst van Gucci ondanks problemen

Verwikkelingen in rechtszaken en een algehele economische neergang in Japan en de Verenigde Staten hebben het Italiaanse modehuis Gucci er niet van weerhouden in 2000 boven verwachting te presteren. Gucci, sinds begin vorig jaar opgenomen in de Amsterdamse AEX-index, maakte vanochtend een nettowinst over 2000 bekend van 337 miljoen dollar.

Een jaar eerder kwam de nettowinst uit op 330 miljoen dollar. De omzet van de Gucci Groep, die onder meer ook de merken Yves Saint Laurent en Sergio Rossi omvat, steeg met 82 procent van 1,2 miljard dollar naar 2,26 miljard dollar. Met name de verkoopcijfers van de Gucci Divisie in Europa en Azië - exclusief Japan - nam vorig jaar fors toe, met respectievelijk 40 en 47 procent.

De winst per aandeel daalde van 3,48 dollar naar 3,31 dollar maar analisten hadden een winst per aandeel verwacht variërend tussen 3,12 en 3,16 dollar. Volgens Gucci zal de omzet dit jaar stijgen naar 2,6 miljard dollar. De winst per aandeel zou over het lopende jaar uitkomen op 3,40 dollar.

Gucci had het afgelopen jaar last van de overnamestrijd met Möet Hennessey Louis Vuitton (LVMH). Om een vijandige overname van LVMH, dat zich in 1999 bij Gucci inkocht, te voorkomen, zochten de Italianen samenwerking met het Franse PPR. Door uitgifte van extra aandelen verwaterde het belang van LVMH. Op dit moment onderzoekt de Amsterdamse ondernemingskamer de rechtmatigheid van de aandelenuitgifte.