Vertrouwen consument daalt scherp

Het vertrouwen van consumenten in de economie is in maart gedaald tot het peil dat eind 1998 werd waargenomen tijdens de Azië-crisis. De AEX-index zakte naar zijn laagste stand sinds maart 1999.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vanmorgen een veel forsere daling van het vertrouwen dan economen hadden verwacht. Die gingen uit van een daling van de waarde van 12 (het saldo van positieve en negatieve antwoorden op vragen over de economie) in februari tot 10 in maart. Het CBS rapporteerde vanmorgen een daling tot een waarde van 6.

De scherpe daling is geheel afkomstig van de beoordeling van het economisch klimaat door consumenten. Terwijl in februari consumenten per saldo nog nét positief waren over het klimaat, met een saldo van 2, sloegen de antwoorden in maart om tot -12. Vooral de beoordeling van het komende jaar is zeer negatief, met een waarde van -32.

G. Buiten van het CBS zei vanmorgen in een toelichting dat de berichten over de economie die consumenten bereiken van invloed kunnen zijn geweest op de omgeslagen stemming. ,,Berichten over de mogelijke recessie in de Verenigde Staten, winstwaarschuwingen van bedrijven, en de dalende beurskoersen zie je in de cijfers terug.''

De AEX-index daalde vanmorgen in Amsterdam opnieuw, met 3,6 procent tot 523,15 punten, nadat op Wall Street de koersen gisteravond verder waren afgekalfd. Het Dow Jones-gemiddelde ging 2,4 procent omlaag tot 9.487 punten, de Nasdaq-index 1,46 procent naar 1830 punten. De AEX staat nu op het laagste niveau sinds maart 1999.

Buiten wees ook op de opgelopen inflatie als oorzaak voor het dalende vertrouwen. Uit het materiaal van het CBS blijkt dat de inflatieverwachting van consumenten is opgelopen. De koopbereidheid van consumenten is op peil gebleven, en de bereidheid om grote aankopen te doen steeg zelfs licht. De koopbereidheid blijft daarmee overigens veel lager dan vorig jaar.