Veel vraag naar melk, nog vlees genoeg

Wat zijn de gevolgen van mond- en klauwzeer voor de consument? Wanneer staat er geen melk meer in de schappen? En is een bezoek aan de dierentuin gevaarlijk?

De gevolgen van mond- en klauwzeer zijn voorlopig niet zichtbaar in de schappen van de supermarkten, zo verwachten de supermarktorganisaties. De grootgrutters gaan er daarbij vanuit dat mensen niet gaan hamsteren. Maar vanmorgen bleek dat er extra veel vraag is naar pakken lang houdbare melk.

Melk/kaas. De productie van kaas stopt vandaag omdat er sinds gisteren geen melk meer wordt opgehaald bij de boeren. De melk die nog beschikbaar is bij de zuivelcoöperaties wordt gereserveerd voor dagverse zuivelproducten, zoals melk, karnemelk en yoghurt. Het verbod voor het ophalen van melk geldt voor 72 uur.

Tot zaterdag is er nog genoeg melk te koop in de winkel ,,daarna wordt het wat moeilijker'', voorspelde minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren. Vanmorgen was er in de supermarkten een extra vraag naar lang houdbare melk.

Vlees/kip. De schappen in de supermarkt met rundvlees, varkensvlees en kip blijven goed gevuld, verwacht de Centrale Organisatie voor de Vleessector. ,,De export van vlees is gestopt, de import niet'', zegt een woordvoerder, ,,dus we zullen een stijging van de import zien.'' Slagers moeten extra personeel inzetten om aan de stijgende vraag te voldoen. Volgens een woordvoerder van het Bedrijfschap Slagersbedrijven is het vooral zo druk omdat er nieuwe klanten bij de slagers kopen die normaal gesproken hun vlees kopen bij de supermarkt. Van grote hamsterwoede is geen sprake. Ook de aangesloten winkels van de vereniging van scharrelslagers hebben het extra druk.

Eieren. Voor het vervoer van eieren en eierproducten gelden geen beperkingen. Voor heel Nederland geldt dat er geen bezoekers op de bedrijven mogen komen. ,,Eieren moeten derhalve op de dam/aan de openbare weg worden opgehaald'', aldus een woordvoerder van de sector.

Bosgebieden. De Landschappen, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten sluiten vandaag in overleg met het ministerie van Landbouw alle terreinen voor het publiek in de provincies Overijssel, Flevoland, Gelderland, Brabant en Limburg. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd en voor begraasde en niet-begraasde gebieden.

Ook zijn alle excursies en terreinwerkzaamheden in deze provincies tot nader order opgeschort.

Vervolg BOSGEBIEDEN: pagina 3

Parken afgezet met roodwitte linten

Vervolg van pagina 1

Het ministerie heeft de natuurbeschermingsorganisaties gistermiddag verzocht tot deze maatregel over te gaan. Inmiddels zijn de drie organisaties overgegaan tot het afsluiten van toegangswegen en paden. Dit gebeurt door middel van roodwitte linten. Dit geldt niet voor openbare wegen en wegen die leiden naar huizen die in de natuurterreinen staan. Daarnaast hebben zij informatieborden geplaatst voor het publiek een toelichting op de afsluiting.

Dierentuinen: Dierenparken met risicodieren sluiten geheel of gedeeltelijk als er binnen een straal van tien kilometer een bewezen besmettingshaard is. Op dit moment is dierenpark De Wissel bij Epe tot nader order gesloten. De Beekse Bergen hebben uit voorzorg de deuren voor 72 uur gesloten. De overige dierenparken zijn vooralsnog open. Voorzitter L. de Boer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD): ,,We hebben onze voorzorgsmaatregelen genomen: alle evenhoevigen worden binnen gehouden of op afstand van het publiek. Bovendien kleden medewerkers die vanuit besmette gebieden komen zich steeds om. We zijn met het ministerie van Landbouw in discussie om het verbod op inenting voor dierentuinen op te heffen. Als dat gebeurt zijn we helemaal uit de problemen.

Kinderboerderijen: De Kinderboerderijen zijn dicht. Kinderboerderij Dekibo in Dedemsvaart (Overijssel) is vanaf gisteren weer gesloten. Alleen de vaste medewerkers mogen er naar binnen, als ze tenminste met hun laarzen door de ontsmettingsbak bij de ingang lopen. ,,Alles ligt stil, zelfs onze eierverkoop'', zegt bestuurslid K. Otter. ,,Erger is nog dat de speeltuin op het terrein óók dicht moet, zo triest voor alle kinderen.'' En bovendien, de kinderen waren toch al de dupe van de maatregelen tegen mond- en klauwzeer. ,,Vorige week, tijdens de schoolvakanties, waren we ook al dicht.'' In het dorp schoten teleurgestelde kinderen Otter er al over aan. ,,Maar je moet blij zijn dat de ziekte hier nog niet is. En de lammetjes verhongeren hier nog niet.''

Kinderen van boerderijen: De leerlingen van de Willibrordschool in Olst zijn gewoon welkom op school. Volgens de school is het de verantwoordelijkheid van de ouders of ze hun kinderen naar school laten gaan. Eén gezin heeft de kinderen thuisgehouden, zegt directrice M. Nicolai. ,,Zij waren bang voor besmetting.'' Verder zijn alle klassen gewoon vol.