UPC en Laurus grote verliezers op het Damrak

UPC was vanochtend de grote verliezer in de AEX. Op een enkele uitzondering na steeg vanochtend geen enkel hoofdfonds, maar UPC kreeg wel héél harde klappen. Het kabel- en internetconcern moest vanochtend ruim 11 procent inleveren, en kwam op 7,13 euro terecht.

Telecomwaakhond Opta en mededingingsautoriteit NMa brachten gisteren een consultatiedocument naar buiten met slecht nieuws voor het kabelbedrijf. De voorlopige conclusies in het document kunnen ertoe leiden dat UPC in de toekomst concurrenten op zijn kabelnetwerk toe moet laten.

Een Londense analist denkt dat de fluctuaties het gevolg zijn van de geringe handel die deze dagen op de Amsterdamse beurs bestaat. Hierdoor hebben de kleinste verkopen al een zichtbaar negatief gevolg voor de koers. In reactie hierop verkopen beleggers nog meer aandelen van hetzelfde fonds, waarmee een forse koersdaling een feit is. Volgens de analist gaat dit verschijnsel vooral op bij fondsen met een lage notering. UPC stond rond het middaguur op 7,08 euro.

Versatel (min 10 procent) en KPN (min 6 procent) kregen flinke klappen. De AEX zelf daalde met 3,62 procent naar 523,15 punten.

Aan het einde van de ochtend stond geen enkel van de aan de AEX genoteerde fondsen op winst. Alleen modehuis Gucci wist vroeg in de ochtend een kleine winst te behalen. De Italiaanse producent van luxe goederen zag haar nettowinst amper stijgen. De omzet klom echter met 82 procent naar 2,258 miljard dollar. Dat was beter dan analisten hadden verwacht.

Ook in de Midkap-index van middelgrote fondsen waren de verliezen aanzienlijk. De index leverde ruim 3,5 procent in en stond rond het middaguur op 522,91 punten. Laurus was met een koersverlies van 14,5 procent de grootste daler in de Midkap. Alleen IHC Caland en investeringsmaatschappij Amstelland noteerden een plus. Amstelland kondigde vanochtend een nieuwe strategie aan. Het concern verkoopt haar Karwei- en Gamma-doe-het-zelf-markten, en stoot haar Duitse activiteiten af.

Ook op de buitenlandse beurzen was weinig optimisme te bespeuren. In New York sloot de Dow Jones-index gisteravond 2,4 procent lager, en kwam voor het eerst sinds twee jaar met 9.487 punten terecht op een nieuw dieptepunt. Ook technologiebeurs Nasdaq leverde in en sloot met een verlies van 1,5 procent op 1.830 punten.

De beurs in Tokio kon de euforische stemming van woensdag niet vasthouden. Toen won de Nikkei-index nog 7,5 procent, vandaag verloor de beursgraadmeter 1,9 procent en sloot op 12.855 punten.

Ook de Europese beurzen gingen mee in de wereldwijde beursmalaise na tegenvallende bedrijfsresultaten. De Duitse DAX leverde 2,9 procent in en stond rond het middaguur op 5.461 punten. Alleen technologiefonds Infineon laat met een stijging van een kleine vier procent licht aan het einde van de tunnel zien.

Ook de Parijse CAC-40 verloor 2,6 procent en noteerde aan het eind van de ochtend 4896 punten. De Britse FTSE-100 leverde ook flink in: de index liet rond het middaguur een verlies van 2,8 procent tot 5.390,5 punten noteren. Het Britse automatiseringsbedrijf Invensys, sinds september vorig jaar eigenaar van Baan, kwam opnieuw met een winstwaarschuwing.