Tussen VIPs en kwallen

Als het gaat om uitgaan, dan zijn Amsterdammers uitermate lui. Dansen in een andere stad? No way. Feestjes als Sensation of Innercity buiten het centrum zoals in de Amsterdam Arena of Rai? Okay, maar dan niet vaker dan een paar keer per jaar. Alleen wie echt `van het padje af is', gaat als alle discotheken zijn gesloten met de auto of taxi naar het havengebied, naar afterclub Dino`s, om daarna op Schiphol bij de enige. nog geopende Burger King het afteren af te sluiten met veel vet.

Opmerkelijk is dan ook dat de nieuwste aanwinst op discothekengebied in de hoofdstad, de eind december vorig jaar geopende The Power Zone, zich niet in het centrum bevindt, maar onder de rook van de Bijlmer. Op een bedrijventerrein tussen de Gamma en het Carpetland om precies te zijn. Het is meteen ook nog de grootste discotheek van de hoofdstad. 5.000 man past erin.

De zaterdagavond dat wij er zijn is de zaal vol. Aan het hoge plafond hangen witte gordijnen die de verschillende, met metaal en veel zwart en wit neutraal ingerichte ruimtes van elkaar afscheiden. Aan de muur zien we projecties van onderzees leven. Een school kwallen zwemt voorbij als we naar achteren lopen, waar je kunt uitkijken over het minder exotische Amsterdamse water en de aanlegsteiger voor wie met de boot naar The Power Zone komt. Hier bevindt zich ook een terras, waar je dansend op de beukende beats de zon kunt zien opgaan.

Wordt er in de zaal veel gedanst door veel spier en echte meisjes in het zwart, op het podium, de VIP-ruimte, gaat het er rustiger aan toe. Hier zitten ook al weinig uitbundig geklede makelaars en reclamemakers op de witte banken die gereserveerd kunnen worden. VIP's betalen 1.000 gulden per jaar voor hun lidmaatschap. Wie een tafel reserveert, moet voor minstens 1.000 gulden uitgeven. Een fles champagne kost al gauw 275 gulden, een fles wodka 190.

Doet de naam The Power Zone denken aan de jaren negentig, toen The Power van de dance-formatie Snap een grote hit was en verzamel-cd's uitkwamen met namen als Sonic Dance Power, de disco is wel degelijk vernieuwend. De VIP-ruimte is uniek in het Amsterdamse uitgaansleven. Zagen we dergelijke besloten podia al in de hippe discotheken van Ibiza en op feesten als Sensation, Hour Power en Chemistry, geen andere Amsterdamse discotheek kwam ermee – waarschijnlijk wegens ruimtegebrek, maar wellicht ook wegens het soms strenge deurbeleid, waardoor iedereen die binnenkomt al een VIP is. Ook bijzonder aan de Power Zone is dat deze als enige in Amsterdam een dag- én nachtvergunning heeft, waardoor de discotheek 22 uur open is. Er is verder een parkeerplaats, waar andere disco's alleen te voet of per fiets bereikbaar zijn. Bovendien zijn fooien taboe. Zelfs bij de toiletten hoef je geen gulden te betalen.

Tegen de verwachting in trekt The Power Zone Amsterdammers. Volgens manager Ron Vermeulen zijn dat bijvoorbeeld mensen die met de auto uit willen, maar in het centrum geen parkeerplaats kunnen vinden. Maar ook komt er veel `import', uit de rest van de Randstad, Eindhoven, Antwerpen. Daar zijn ze blijkbaar veel minder lui.

The Power Zone, Daniel Goedkoopstraat 1-3, Amsterdam (metrohalte Spaklerweg)

Entree niet-VIPS: ƒ25

Tel. 020-6818866

Internet: www.thepowerzone.nl

email: info@thepowerzone.nl

    • Lukas Keijser