Toezichthouders zetten koers UPC op dieptepunt

Een consultatiedocument van toezichthouders NMa (mededinging) en Opta (telecom) heeft de beurskoers van UPC gisteren harder doen dalen dan de koersen van andere technologiebedrijven. In het document worden voorlopige conclusies getrokken over internettoegang die grote gevolgen kunnen hebben voor de resultaten van het kabelbedrijf UPC omdat het mogelijk concurrenten toegang moet geven tot zijn kabelnetwerk.

De beurskoers van UPC daalde vanochtend met 14 procent tot een historisch dieptepunt van 6,90 euro. Gisteren was de koers ook al met 14 procent gedaald. UPC ging in februari 1999 naar de beurs voor 9,60 euro. Een jaar geleden piekte het aandeel op ruim 83 euro.

Opta en NMa zijn van mening dat er een apart toezichtsregime moet komen voor de toegang tot (snel) breedband-internet, een gebied waarop UPC-dochter Chello een dominante positie heeft. Op dit moment wordt nog geen wettelijk onderscheid gemaakt tussen breedband en `smalband', de veelgebruikte internetaansluiting via het telefoonnet. Volgens de definitie van één internetmarkt heeft Chello geen dominante positie, met een marktaandeel van maximaal 5 procent. Mocht breedband als aparte markt worden gedefinieerd, dan kan UPC/Chello gedwongen worden om concurrenten toe te laten op zijn netwerk, met mogelijke gevolgen voor de abonnementsinkomsten.

Volgens een woordvoerder van UPC is de grens tussen breedband en smalband minder strict dan in het consultatiedocument wordt beweerd. ,,Internet via de kabel kan snel zijn, maar wij geven geen garanties'', aldus de woordvoerder. De capaciteit op de kabel wordt namelijk gedeeld door de gebruikers. ,,Daardoor kunnen snelheden per regio en per tijdstip sterk verschillen.''

Marktpartijen mogen tot 20 april reageren op het document. Het kabinet ontvouwde vorig jaar al plannen voor open toegang tot de kabel. Het document van de Opta en NMa wordt nu door beleggers als teken aan de wand gezien, aldus een Londense analist.