Toch rechts-radicale betoging in Kerkrade

Extreem-rechtse groepen mogen zaterdag in Kerkrade demonstreren. De bestuursrechter van de rechtbank in Maastricht heeft vanmorgen een demonstratieverbod van de gemeente Kerkrade geschorst, in afwachting van een definief besluit volgende week. Burgemeester Som van Kerkrade verbood twee weken geleden demonstraties van zowel extreem-rechts als van antifascisten, uit vrees voor vechtpartijen. Het is voor het eerst sinds 1996 dat rechtsradicalen legaal mogen demonstreren in Nederland. Vijf jaar geleden braken na afloop van een betoging van rechtse groeperingen in Leerdam rellen uit, ondanks een grote politieinzet. Sindsdien verbieden burgemeesters rechtsradicale betogingen.

In extreem-rechtse kringen werd verheugd gereageerd op de uitspraak. ,,Dit is een doorbraak. Reken maar dat we nu vaker demonstraties gaan aanvragen'', zei C. Kusters van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU), die het kort geding had aangespannen, vanochtend tegen het ANP.

De NVU wil meedoen aan de gemeenteraadverkiezingen in Kerkrade. De grensstad was afgelopen maanden vaker het toneel van onaangekondigde demonstraties van Duitse en Nederlandse aanhangers van extreem-rechts.

Bij de demonstratie van komende zaterdag worden ongeveer vierhonderd rechtsradicalen verwacht, alsmede enkele duizenden anti-fascistische tegenstanders. Om de demonstraties in goede banen te leiden beschikt burgemeester Som over 350 agenten, veel minder dan de tweeduizend die hij op basis van ervaringen met soortgelijke demonstraties in Duitsland nodig denkt te hebben.

De aangekondigde linkse tegendemonstratie is nog steeds verboden. Linkse groepen hadden de bestuursrechter niet gevraagd om schorsing van het afgekondigde verbod. Wel mag links in het direct over de grens gelegen Herzogenrath demonstreren. Later vandaag zou een rechtbank in Aken beslissen of extreem-rechts eveneens in Herzogenrath mag demonstreren. In het verleden hebben Duitse rechters demonstratieverboden vaak vernietigd, maar de politie in Aken hoopt op een handhaving van het besluit vanwege het grensoverschrijdende karakter van de demonstratie.