Situatie Baskenland gelaakt

De Baskische regioregering is niet in staat de fundamentele rechten voor de inwoners van de regio te garanderen. Er is sprake van voortdurend straatgeweld door radicaal-nationalistische jongeren die vrijwel ongestraft blijft doordat de Baskische politie niet optreedt.

Deze conclusies werden gisteren met algemene stemmen onderschreven door de commissie voor de rechten van de mens van de Raad van Europa in Straatsburg. De commissie schaarde zich hiermee achter het rapport dat vorige week werd opgesteld onder leiding van de speciale rapporteur van de Raad over de naleving van de rechten van de mens in Europa, Álvaro Gil-Robles.

Het rapport is uiterst kritisch over de situatie in Baskenland. Als gevolg van de aanhoudende terreur van de afscheidingsbeweging ETA staan fundamentele rechten als de vrijheid van meningsuiting sterk onder druk. Het klimaat van geweld wordt volgens Gil-Robles, die de regio bezocht en met alle partijen sprak, verder gevoed door de zogenoemde straatoorlog waarbij jeugdige aanhangers van de ETA met brandbommen aanvallen uitvoeren op politieke tegenstanders of bedrijven die weigeren de afpersingssommen van de ETA te betalen.

Gil-Robles concludeert dat ook de Baskisch-nationalistische partij PNV, die de regioregering vormt, ,,een zekere verantwoordelijkheid'' draagt voor de situatie. Uit gesprekken met de vakbond van de regiopolitie Ertzaintza blijkt dat de verantwoordelijke regiobestuurders doelbewust het politie-optreden tegen het straatgeweld blokkeren, zo zei Gil-Robles gisteren in een toelichting. Zijn rapport valt midden in de voorbereidingen van de regionale verkiezingen op 13 mei in Baskenland.