Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over het uitbreken van het mond- en klauwzeer in Nederland en medische fouten door artsen. Per jaar zouden er tussen de 10.000 en 13.000 medische fouten worden gemaakt. In 7000 gevallen zouden de gedupeerden en/of de nabestaanden recht hebben op een schadeloosstelling. Maar die wordt in slechts een paar honderd gevallen uitgekeerd. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Gehele uitzending staat in het teken van het uitbreken van het mond- en klauwzeer in het Gelderse Oene en Overijsselse Olst. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de MKZ, het vervoersverbod van vee en het crisisscenario om de besmettelijke ziekte te bestrijden. Ned.3, 22.28-22.55u.

Mir stort neer. In twee rechtstreekse uitzendingen wordt het neerstorten en finale verbranden in de dampkring van het Russische ruimtestation gevolgd. CNN, 2.00-3.00u. & morgen, 6.30-8.00u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over de St. Jan in Den Bosch die eigenlijk permanent gerestaureerd moet worden. De extra miljoenen die staatssecretaris Van der Ploeg beschikbaar heeft gesteld blijken nauwelijks toereikend. Tevens aandacht voor de nieuwe generatie huisartsen op het platteland. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Reconstructie van de gebeurtenissen tijdens het aantreden van de Argentijnse junta 25 jaar geleden en de rol van het ministerie van Economische Zaken waar Jorge Zorreguieta als onderminister van Landbouw fungeerde. Ned.3, 20.45-21.20u.

Histories. Derde aflevering van een serie over Belgische politici geeft een beeld van Willy Claes, minister van Economische Zaken tijdens de oliecrisis in 1973 tot het Agusta-schandaal in 1994. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Grote kans dat de miljoenste WAO'er een vrouw zal zijn, want de groei wordt vooral veroorzaakt door vrouwen. Ze melden zich eerder ziek dan mannen en gaan minder snel weer aan het werk. Jonge, ambitieuze vrouwen hebben, vergeleken met mannen, 2 tot 3 keer zoveel kans om in de WAO te raken met RSI, bekkeninstabiliteit, depressies, burn-out en stress. Ned.3, 21.20-22.00u.

Die Vertriebenen - Hitlers letzte Opfer. Tweede aflevering van een drieluik belicht de Sudetenduitsers in het Tsjechoslowakije van 1945. Het geweld dat Hitler in 1938 had uitgeoefend keerde zich volledig tegen de verslagenen. ARD, 21.45-22.30u.

Real estates. Slot van een vierdelige serie over twee vervallen wijken in het Engelse Salford. Aan de hand van de ervaringen van een bejaard echtpaar en een gezin met jonge kinderen wordt gekeken of de verbeteringen in de wijken ook zijn aangeslagen. BBC2, 22.50-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met de minister van Economische Zaken van de Nederlandse Antillen Suzy Römer en met de voorzitter van het Republikeins Genootschap Hans van den Bergh. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST

Scene by scene. Portret van de acteur die bekend werd met rollen in films als Mash, The eagle has landed, Klute en Don't look now, Donald Sutherland. BBC2, 0.20-1.00u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van David Thomas, de voorman van de punky avantgardeband Pere Ubu uit Cleveland, Ohio. Later dit jaar viert die groep zijn 25-jarige jubileum met een nieuwe plaat. De zanger/toetsenist, overtuigd Beach Boys-fan, wordt opgezocht in zijn woonplaats Brighton en praat over zijn veelzijdige carrière. Ned.3, 20.00-20.45u.

Het Nederlandse Muziekfeest. Tweede deel van het muziekspektakel met de uitreiking van de Gouden Harp aan Simone Kleinsma en Zilveren Harpen aan de groep Bauer, het cabaretgezeldschap Niet Uit Het Raam en Krezip. Met o.a. een optreden van Marco Borsato. Ned.2, 21.25-22.50u.

FILM

. When Harry Met Sally... (Rob Reiner, 1989, VS). Woody Allen klinkt door in plezierige maar uiteindelijk lafhartige, door Nora Ephron geschreven komedie die kaleidoscopisch overzicht biedt van relatie-vormen. Voor elkaar geboren Billy Crystal en Meg Ryan komen elkaar om de zes jaar tegen. Dit is de film waarin Ryan in een vol restaurant demonstreert hoe je een orgasme veinst. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Aces: Iron Eagle III (John Glen, 1992, VS). Patriottische actiefilm van Bond-regisseur Glen. Piloot Louis Gossett jr. vliegt met enkele collega-veteranen in `kisten' uit de Tweede Wereldoorlog naar Peru om een cocaïne-lab op te blazen. SBS6, 20.30-22.15u.

The Boys from Brazil (Franklin J. Schaffner, 1978, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.15-0.30u., onderbroken door reclame.

Rashomon (Akira Kurosawa, 1951, Japan). Indrukwekkende middeleeuwse vertelling betekende doorbraak voor Kurosawa en de Japanse film in het Westen. Drie getuigen vertellen elk een tegenstrijdige versie van de dood van een samoerai, overvallen door een struikrover. ZDF, 0.15-1.40u., zw., nagesynchroniseerd.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die gezamenlijk een inbraak beramen. Ondanks situering in crimineel milieu een serieus, sentimenteel gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. BBC1, 0.40-2.30u.

Chattanooga Choo Choo (Bruce Bilson, 1984, VS). George Kennedy erft een fortuin op voorwaarde dat hij de historische trein uit de titel 24 uur laat rijden. Komedie. SBS6, morgen, 13.35-15.15u.

The Fabulous Dorseys (Alfred E. Green, 1947, VS). Semi-biografische film over twee rivaliserende broers annex bandleiders. Aardige deuntjes: `Marie', `Green Eyes'. Morgen, BBC2, 14.55-16.20u.