Selectie Muziek

Passies

De Johannes Passion van J.S. Bach wordt 24 mrt 20u olv Broer Giesing uitgevoerd in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden door het Leeuwarder Madrigaalkoor en het barokorkest Passio Secondo Joane, met Nico van der Meel als evangelist.

Telemanns' Lukas Passion wordt 24 mrt 20u15 in de Amsterdamse Westerkerk uitgevoerd door het Hoofdstadkoor en Florilegium Musicum olv Martin van der Brugge.

Het koor Musica Vocalis en het orkest Florilegium Musicum geven olv Harm Jansen 27 mrt 19u een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Zwolse Broerenkerk.

Passiemuziek van Gesualdo en Distler wordt 27 mrt 20u15 in de Leidse Pieterskerk uitgevoerd door William Byrd Vocaal Ensemble o.l.v. Nico van der Meel.

De Johannes Passion van J.S. Bach wordt uitgevoerd door het Holland Boys Choir olv Pieter Jan Leusink. 27 mrt 19u30 Grote Kerk Elburg; 6 april 19u30 St. Jacobskerk Den Bosch.

Nazdrovje

Onder de titel `Nazdrovje (op je gezondheid), over weemoed, wanhoop en verlangen' is er 23 mrt 20u30 een gevarieerde Russische avond voor jong en oud in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg: de Vijfde symfonie van Sjostakowitsj door het Radio Symfonie Orkest, De IJzeren Hond door De Kift met film en live muziek en Fizzarum: futuristische elektronische muziek uit St. Petersburg. Verder nog: muziek van Sjostakowitsj, oude Russische films en een danceparty.

Nieuw Ensemble

In het Amsterdamse Paradiso vieren het Nieuwe Ensemble en gasten vieren 27 maart 20u30 olv Ed Spanjaard het 20-jarig bestaan met een gevarieerd programma met muziek, dans, improvisaties, theatrale en muzikale acts en Zuid-Amerikaanse muziek door harpiste Ernestine Stoop.

Martin Fondse

Pianist en componist Martin Fondse noemt zijn achttal niet octet maar oktemble. En dat is terecht want de band klinkt veel groter dan hij in werkelijkheid is, een verdienste van Fondses niet geringe componeerkwaliteiten. Wie de proef op de som wil nemen kan 24 mrt in het Rotterdamse Popular gaan luisteren naar het Martin Fondse Oktemble.

Christian McBride

Bassist Christian McBride wordt wel de kroonprins van baslegende Ray Brown genoemd. Hij speelde met onder meer Wynton Marsalis, Betty Carter en Joe Henderson en zijn discografie als sideman beslaat meer dan honderd cd's. Op 26 mrt laat hij in het Bimhuis een breed programma horen variërend van akoestische straight-ahead tot gemodificeerde fusion.

Benny Bailey

De allereerste plaat die trompettist Benny Bailey ooit opnam, kwam uit in 1946. Sindsdien speelde hij met iedereen die ook maar enigszins naam had in de jazz-scene zoals Dizzy Gillespie, Lionel Hampton en Stan Getz. Van 26 t/m 31 mrt is hij in het Amsterdamse Pompoen te horen met een eigen kwartet.

Frank Black

Voormalig Pixies-zanger slaagt er solo mondjesmaat in om recht te doen aan het feit dat Nirvana's Kurt Cobain hem ooit als grootste inspirator noemde. 22 mrt Hedon, Zwolle, 23 mrt LVC, Leiden, 24 mrt Melkweg, Amsterdam, 25 mrt Effenaar, Eindhoven.

Eric Clapton

Woke up this morning, Armani suit gone... Mag een rijke blanke man de blues nog wel zingen? 25 en 26 mrt Ahoy, Rotterdam.

Zita Swoon

Zelfgebreide Belgische popmuziek van Stef Kamil Carlens en zijn Antwerpse kunstbende. 28 maart Paradiso, Amsterdam, 29 maart 013, Tilburg, 31 maart Motel Mozaïque, Schouwburg Rotterdam.