Selectie Films

The Circle

Jafar Panahi's met een Gouden Leeuw onderscheiden rondedans van vrouwen in Teheran, die praktisch elke burgerlijke vrijheid ontzegd wordt. In eigen land verboden, explosieve maatschappijkritiek krijgt allure door schijnbaar eenvoudige, abstracte vormgeving en overtuigend realisme. Amsterdam: Rialto, Filmmuseum. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Code Inconnu

In zijn eerste Franse film, met een sterrol voor Juliette Binoche, beziet de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke Europa als een toren van Babel, waar de snel versmeltende (sub)culturen elkaar niet meer begrijpen. De vérreikende gevolgen van een incident in een straat in Parijs worden in een virtuoze puzzelvorm in kaart gebracht. Ook een film over de manier waarop film liegen kan. Amsterdam: Rialto. Breda: Chassé Cinema. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

Le goût des autres

Voortreffelijk satirisch en doortimmerd regiedebuut van Agnès Jaoui, die net als haar voorbeeld Woody Allen zelf een van de hoofdrollen speelt, van een hasj dealend barmeisje. Aangename komedie over personages in de provinciestad Rouen, die elkaars subcultuur niet begrijpen, met glansrol voor naar artistiek prestige hengelende, verliefde fabrieksdirecteur Jean-Pierre Bacri. Amsterdam: De Uitkijk, Het Ketelhuis. Den Haag: Babylon. Maastricht: Filmtheater Ciné K..

Memento

Virtuoos Hollywooddebuut van de jonge Engelse regisseur Christopher Nolan vertelt achterstevoren hoe een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is (Guy Pearce) tot een in de openingsscène gepleegde moord gekomen is. Mooie, maar kille film speelt met de conventies van het genre van de film noir en roept vragen op over wat identiteit is, als je jezelf niet eens kunt vertrouwen. In meer dan 13 theaters.

In the Mood for Love

Barokke vormgeving kenmerkt Wong Kar-wai's nostalgische liefdesfilm over twee met een ander getrouwde geliefden (Tony Leung en Maggie Cheung) die in het Hongkong van 1962 besluiten om, in tegenstelling tot hun wederhelften, geen overspel te plegen. Modieuze design-kwaliteiten kleuren de terugblik op een verdwenen ascetisme met een postmodern tintje. In meer dan 11 theaters.

En verder

Being John Malkovich Amsterdam: The Movies; O Brother, Where Art Thou Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amstelveen: Filmhuis Griffioen. Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Utrecht: Springhaver; Crouching Tiger, Hidden Dragon in meer dan 22 theaters; Dancer in the Dark Amsterdam: The Movies. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Nijmegen: Lux.High Fidelity Utrecht: Springhaver; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Rotterdam: Lumière; Small Time Crooks Amersfoort: De Lieve Vrouw. Emmen: Euro. Schiedam: Filmhuis Schiedam. Vlaardingen: Het Zeepaard; Snatch Amsterdam: The Movies. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Bergen: CineBergen.