PSV één duel verbannen uit Eindhoven

PSV moet wegens de ongeregeldheden met supporters in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi tegen Kaiserslautern komend seizoen één Europese wedstrijd op honderd kilometer buiten Eindhoven spelen.

De strafcommissie van de Europese voetbalfederatie (UEFA) heeft dat gisteren bepaald. PSV kreeg geen geldboete opgelegd voor de gebeurtenissen vorige week donderdag in Eindhoven. Wel moet de club 14.000 gulden betalen voor misdragingen van haar fans bij de eerste wedstrijd in Kaiserslautern. PSV-supporters vochten na afloop van dat duel met de Duitse politie. Ook fans van Kaiserslautern misdroegen zich, hetgeen de Duitse club op een boete van 7.000 gulden is komen te staan.

De UEFA liet PSV gisteren telefonisch weten dat er ,,dankzij kordaat optreden van trainer Gerets en enkele spelers niets is gebeurd''. De club tekent geen beroep aan tegen de straf.

PSV ging uit van een forse geldstraf en twee of drie wedstrijden op driehonderd kilometer buiten het eigen stadion. Paris St.Germain kreeg een hoge boete voor de supportersrellen op de tribune tijdens het Champions-Leagueduel met Galatasaray: 1,4 miljoen gulden en drie duels op neutraal terrein.

De rellen in Eindhoven ontstonden in de tweede helft nadat eerst PSV'er Bruggink een strafschop had gemist, de Duitser Basler wel een strafschop benutte en PSV'er Van Bommel vervolgens een rode kaart kreeg. Tientallen opgewonden supporters probeerden het veld te bestormen nadat zij een hek hadden opengebroken. Arbiter Lopez Nieto legde de wedstrijd een kwartier stil. Vijftien suppoosten en twee agenten raakten gewond.

Voor de UEFA telde zwaar mee dat maar een paar aanhangers op het veld waren en dat er geen spelers, trainers en arbiters gewond waren geraakt. ,,Er zijn veel zaken die in ons voordeel spreken. Het is niet geëscaleerd, wij hebben de supporters in bedwang gehouden en daardoor was er geen onveilige situatie voor de spelers'', aldus de voorlichter van PSV.

PSV gaat zich beraden waar het komend seizoen de eerste Europese wedstrijd speelt. Dat kan zowel in binnen- als buitenland zijn. Als de ploeg zich plaatst voor de Champions League, waar het sterk naar uit ziet, dan moet PSV een club bereid vinden zijn stadion aan te passen aan de specifieke eisen van de UEFA. Hierbij wordt, aldus PSV, rekening gehouden met de wens van de supporters.