Onderzoek naar voetbalmakelaar

Justitie in Antwerpen onderzoekt de betrokkenheid van algemeen manager Karel Brokken van Feyenoord Ghana Ltd, de voetbalschool van Feyenoord in het Afrikaanse Ghana, bij de handel in jonge, illegale Afrikaanse spelers.

Dat bevestigt de woordvoerder van de arbeidsauditeur van het Antwerpse parket. ,,De verdenkingen zijn mensenhandel en het niet betalen van loon'', aldus de woordvoerder. Justitie blijkt al twee jaar geleden begonnen te zijn met het onderzoek, na aangiften van Afrikaanse spelers.

De voetballers die twee jaar geleden in Antwerpen aangifte deden tegen Brokken, zijn Bayou uit Ethiopië en Kailie Arune uit Sierra Leone. Brokken zou de Afrikanen onder valse voorwendsels naar Europa gehaald hebben. Hij zou de ouders van de jongens schriftelijk gegarandeerd hebben dat hij hen na twee jaar zou terugbrengen als het niets zou worden met hun voetbalcarrière. Dat laatste heeft hij volgens de spelers nooit gedaan, bovendien kregen ze niet het afgesproken salaris.

Zo belandde Kailie Arune samen met vier andere Afrikaanse spelers in een klein appartement in België. De Belgische vrouw B. de Clercq, die zich al acht jaar het lot aantrekt van minderjarige voetballers: ,,Hij kwam bij de tweedeklasser FC Rupel Boom terecht, maar kreeg geen salaris. De jongens mochten slechts samen voor 5.000 frank (275 gulden, red.) per week eten en drinken kopen in een plaatselijke supermarkt.''

De aangiften dateren uit de periode dat Brokken samenwerkte met de Belgische spelersmakelaar Louis de Vries. Ajax huurde De Vries in als manager voor de Belgische club Germinal Beerschot, eigendom van Ajax. De Vries is bovendien betrokken in een nog lopend onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst naar zwartgeldpraktijken bij transfers naar Feyenoord.

Vervolg MAKELAAR: pagina 11

'Illegaal'

[Vervolg van pagina 1]

Mevrouw B. De Clercq verwijst naar Feyenoord. ,,Die club haalde in 1997 twee 16-jarige spelers, de aanvaller Paul Kpaka en de middenvelder Ibrahim Kargbo, uit Sierra Leone. Ook zij zijn bemiddeld door Brokken.''

Beide spelers hadden, net als andere Afrikaanse minderjarige spelers van de Rotterdamse club geen werk- en verblijfsvergunning. Feyenoord stalde de spelers bij het Belgische RWDM, waarmee Feyenoord samenwerkt. De Clercq: ,,Die jongens waren illegaal in Nederland en zijn nu illegaal België. Schandalig is het dat ze hun – volgens Nederlandse normen – lage salaris ook nog zelf in Rotterdam moeten gaan afhalen.''

De Afrikaanse speler Musa Kanu uit Sierra Leone vertelde tegen de Vlaamse senator Jean-Marie Dedecker, lid van de subcommissie mensenhandel van de Belgische Senaat die de handel in voetballertjes onderzoekt, hoe manager Brokken in 1996 vergoedingen inpikte die Kanu van Lokeren ontving. `Het eerste jaar kreeg ik niks, want meneer Brokken zei dat ik een testspeler was', verklaarde Kanu tegen Dedecker.

Als manager voor Feyenoord Ghana Ltd, die in Ghana de `Feyenoord Fetteh Football Academy' leidt, bleef Brokken na 1998 actief in het doorsluizen van jonge spelers. Feyenoord woordvoerder F. Blankemeijer zegt niet te weten of er een onderzoek loopt tegen Brokken. ,,Dat is mij niet bekend.'' Brokken verblijft in Ghana en is niet voor commentaar bereikbaar.

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven