Onbekende moet Robeco vleugels geven

Geldgigant Robeco koopt voor bijna 1,2 miljard gulden de Amerikaanse firma Harbor. Op naar de Europese top-15.

Iedereen die iemand is, of wil zijn, in internationaal vermogensbeheer moet in de Verenigde Staten aan de bak. Het is het mekka van elke geldfirma. Alleen al de Amerikaanse markt voor beleggingsfondsen had eind vorig jaar een omvang van 4.380.000.000.000 dollar.

Zelfs in een teleurstellend beursjaar als 2000 staken Amerikanen nog 309 miljard dollar in nieuwe beleggingsfondsen, zo becijferde het Investment Company Institute, een branche organisatie, onlangs.

Westerse burgers zijn rijker dan ooit, de vergrijzing wakkert de spaarlust aan. Spaarders zijn de afgelopen jaren beleggers geworden. De financiële wereld smikkelt: vermogensbeheer heeft voor hen weinig risico's, maar is een stabiele bron van inkomsten.

Europese financiële instellingen spenderen tientallen miljarden om de Amerikaanse markt door overnames te penetreren of hun marktaandeel te vergroten, verzekeraars (Allianz, Aegon, ING), banken (Credit Suisse, ABN Amro) en vermogensbeheerders zelf.

Robeco Groep, een dochter van de coöperatieve Rabobank, kondigde gisteren de overname aan van vermogensbeheerder Harbor Capital, voor bijna 1,2 miljard gulden. Harbor beheert vanuit Toledo, Ohio, 17 miljard dollar, waarvan 14 miljard in een twaalftal beleggingsfondsen.

De rest is pensioengeld van personeel van de huidige eigenaar, glasproducent Owens-Illinois, die met de verkoop van Harbor bankschulden wil aflossen.

Robeco ziet de overname als een aantrekkelijke aanvulling op de aankoop, drie jaar geleden, van Weiss, Peck & Greer, die 20 miljard dollar beheert en hoofdzakelijk voor zeer vermogende particulieren en professionele beleggers werkt. Harbor heeft naast het pensioenfonds van Owens-Illinois ook 120.000 particuliere klanten en maar 65 mensen in dienst. Het vermogensbeheer is uitbesteed aan professionele partijen.

De aankoop is een nieuwe stap in Robeco's ambitieuze groeistrategie, die bestuursvoorzitter P. Korteweg van Robeco gisteren ontvouwde: het vermogen moet van 110 miljard euro eind 2000 naar 420 miljard in 2005. Korteweg mikt op een plaats bij de Europese top-15, nu is Robeco nummer 33. Van de Nederlandse concurrenten zijn ING, Aegon, Fortis, ABN Amro en pensioenfonds ABP hoger geklasseerd.

Korteweg geeft daar zelf nog negen maanden leiding aan, vanaf volgend jaar neemt G. Daeninck (ex-McKinsey, ex-Sabena), sinds 1997 de financiële man in het bestuur, het roer over.

Korteweg reorganiseerde Robeco de afgelopen vijftien jaar van een Nederlandse beleggingsfirma tot een verkooporganisatie van beleggingsfondsen en vermogensbeheer, die het zwaartepunt heeft verlegd naar professionele beleggers (60 procent van het beheerde geld). De overname door de Rabo gaf Robeco vanaf 1991 voor het eerst een eigen afzetkanaal in Nederland via bankkantoren, maar de Europese groei verloopt traag, ook al doordat de Rabo daarin geen voortgang boekt.

Het vliegwiel van de groei moet een alliantie zijn met een professionele vermogensbeheerder. Maar wie? In zijn presentatie had Korteweg deze partij alvast ingetekend voor 200 miljard euro, met andere woorden: groter dan Robeco nu is. De partner krijgt het aanbod om voor de helft eigenaar te worden van de Robeco Groep.

Voor een evenwichtige relatie wil Robeco zelf in de tussentijd in omvang verdubbelen, inclusief 40 miljard euro groei door overnames. De flessenhals is de beperkte oorlogskas van eigenaar Rabobank. De kredietcoöperatie heeft niet de diepe financiële zakken die beursgenoteerde concurrenten wel hebben.

    • Menno Tamminga