Oh, wat ben je mooi!

De stad Utrecht laat zich normaliter niet kennen door een bijzonder trendy of onalledaags horeca-aanbod. De Winkel van Sinkel aan de Oude Gracht is weliswaar al enkele jaren een alleraardigste uitzondering, maar verder blijft het tobben. Goed zoeken loont uiteindelijk wel de moeite. Zoals bleek bij het zeer strak ingerichte Frans-Aziatische fusionrestaurant Soy in de Twijnstraat.

Soy is, zeker voor de niet-Utrechter, niet makkelijk te vinden. De Twijnstraat ligt aan het einde van de Oude Gracht, een klein kwartiertje lopen vanaf de Dom. Diegenen die met eigen auto of taxi komen, dienen er rekening mee te houden dat Utrecht stevig aan het verbouwen is. Veel afgesloten wegen dus.

Wie het, op het eerste gezicht, kleine restaurant binnenstapt, ziet een tiental tafeltjes voor twee personen en een enkele vierpersoonstafel. Er zijn weinig tierelantijnen te bekennen: een paar hippe, digitale muurfoto's en twee trapgaten, die blauw en oranje oplichten. De `blauwe' trap voert naar de keuken beneden. Wie de oranje route volgt, komt bij de toiletten en, zo blijkt, een mooie kelder waar eveneens gegeten kan worden: een strak wit ingericht geheel met blauwe verlichting waar deze woensdagavond echter geen bezoekers zitten. De toiletten hebben ook een aardigheidje. Op de spiegels bij de wasbak staat een tekst die begint met `oh, wat ben je mooi, wat ben je charmant' en zo nog veertig regels complimenteus doorgaat. Leuk.

De keuken van Soy is `east meets west'. Op de zowel Engels- als Nederlandstalige menukaart (die binnenkort veranderd wordt) zien we een zevental voorgerechten (ƒ12-ƒ22), waaronder limoengras risotto en foie gras met Aziatische peer – met recht fusion te noemen dus. Bij het zestal hoofdgerechten (ƒ32-ƒ45) vinden we onder meer `heilbot en krab tempura' en `gegrilde gamba's en Aziatische pesto'. Wat ook prettig is op de menukaart heeft weinig te maken met het culinaire aanbod: alle prijzen zijn afgerond in hele guldens.

De wijnkaart is bijna perfect: een mooie combinatie van wijnen uit Europa en de `Nieuwe Wereld'. Zowel wit als rood kent een keuze uit een vijftiental flessen (ƒ32-ƒ95) en drie wijnen die ook per glas worden geschonken. Alleen zou een korte omschrijving welkom zijn, zeker bij de lastig met wijn te combineren fusionkeuken. Maar de bediening kent haar wijn: de aangeraden Vacqueyras (ƒ45) was zeer naar wens.

Aan het witte tafellinnen krijgen we allereerst twee nog warme olijvenbroodjes en boter. We kiezen vervolgens voor de Japanse noedels (in het Engels `real noodles' voor ƒ12) en de limoengras risotto (ƒ15). De smakelijke risotto is gewikkeld in Pak Soy en de Japanse noedels – een noedelsoep – komen in een bakje op een houten bord tezamen met het kommetje soja, een kannetje heet water en eetstokjes. Voor ƒ12 een zeer redelijk geprijsd en smakelijk voorgerecht. De hoofdgerechten, gegrilde gamba's met Aziatische pesto en teriyaki ossenhaas, geven grotendeels blijk van eenzelfde liefde voor koken. De groot uitgevallen gamba's zijn zoals je hoopt dat ze zijn en de Aziatische pesto (met munt) is een aardige trouvaille. De ossenhaas is prima, al mag de nadruk wel iets meer op teriyaki liggen.

Tijdens onze maaltijd loopt het parterregedeelte van Soy langzaam vol met jong en hip publiek. De loungemuziek blijft prettig op de achtergrond. Wat publiek, muziek en menu betreft, is Soy zeker niet uniek. Vergelijkbare zaken hebben we al aangetroffen in Rotterdam en Amsterdam. Maar het verschil is dat Soy de hype wel weet waar te maken. Het gaat hier niet alleen om `zien en gezien worden', maar ook wel degelijk om lekker eten en goede wijn. De bediening is voorkomend in plaats van niet al te geïnteresseerd en ook de binnenhuisarchitect mag zichzelf op de borst kloppen. We hebben weer een `adresje' in Utrecht.

Soy restaurant

Twijnstraat 15

Utrecht

Di t/m zo 18-24u

Inl 030-2734431

    • Tijn Kramer