Nieuwe topman Fortis verhoogt doelstellingen

Het Belgisch-Nederlandse Fortis, een van de twaalf grootste financiële instellingen in Europa, heeft zijn financiële doelstellingen opgeschroefd. De verzekeraar en bank wil voortaan dat de nettowinst per aandeel met minimaal 12 procent per jaar groeit, in plaats van de huidige norm van 7 tot 12 procent. Het rendement op eigen vermogen moet minimaal 15 procent zijn.

Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter A. van Rossum, een Nederlander die de Belgische vestiging van McKinsey leidde, vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers in Brussel.

De doelstellingen liggen iets onder die van de Nederlandse concurrent ING, die ook naar een winstgroei per aandeel van minimaal 12 procent streeft, maar rekent op een rendement op eigen vermogen van 18 procent.

Fortis (75.000 werknemers) voldeed afgelopen jaar al ruim aan de nieuwe doelstelling: de nettowinst per aandeel steeg met 13 procent tot 1,94 euro en het rendement op eigen vermogen nam toe van 18,7 procent tot 20 procent. De nettowinst steeg met 19 procent tot 2,79 miljard euro (ruim 6 miljard gulden). De organische groei (zonder overnames en verkopen) van de winst kwam uit op 11 procent.

De cijfers kwamen ongeveer overeen met de verwachtingen van analisten. Beleggers reageerden niet enthousiast op de cijfers en de nieuwe doelstellingen van Fortis. In de loop van de ochtend daalde de koers van Fortis op de somber gestemde Amsterdamse beurs met ruim 4 procent. Ook andere financiële instellingen als ABN Amro, ING en Aegon waren 3 tot 5 procent lager.

Fortis is tien jaar geleden ontstaan uit een fusie van het Belgische AG en het Nederlandse AMEV en is het afgelopen decennium vooral gegroeid door een groot aantal overnames (MeesPierson, Generale Bank). In 1999 kwam daar American Bankers Insurance bij voor 2,6 miljard dollar, afgelopen jaar de Nederlandse verzekeraar ASR voor ruim 7 miljard gulden en het resterende belang van de Luxemburgse bank BGL voor 3,6 miljard gulden. Ook is afgelopen jaar de dubbele landenstructuur, met bijvoorbeeld twee bestuursvoorzitters, vereenvoudigd en werkt het concern nu vrijwel geheel onder één merknaam. Later dit jaar moet bovendien de dubbele beursnotering in Brussel (zo'n 60 procent van de aandelen) en Amsterdam (40 procent) plaats maken voor één notering.

Het operationale resultaat voor de banken-divisie steeg met 11 procent tot 1,31 miljard euro en bij de verzekerings-divisie met 35 procent tot 1,27 miljard euro. Bij de eenmalige baten zat onder meer een winst van 164 miljoen euro (360 miljoen gulden) die vrijviel uit een niet gebruikte voorziening voor het millennium-probleem.

Van Rossum gaf nogmaals aan dat hij niet actief op zoek is naar een fusiepartner. Voor verdere groei mikt Fortis vooral op de sectoren privébankieren, vermogensbeheer en pensioenverzekeringen buiten de thuismarkt Benelux.