Nederlander loopt niet warm voor legerparade

Nederlanders hebben niet veel op met militaire ceremonies in het openbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIPO in opdracht van de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht. Het onderzoek weerspreekt de algemene notie dat parades en ander militair vertoon minder weerstand oproepen dan in het verleden.

Het ministerie van Defensie wil de bekendheid van de krijgsmacht bij het grote publiek vergroten, door militairen meer `zichtbaar' op te laten treden tijdens openbare gelegenheden.

Op 9 april aanstaande zal daarom de commando-overdracht van de landmacht van luitenant-generaal M. Schouten zijn opvolger luitenant-generaal A. van Baal voor het eerst op het Malieveld in Den Haag plaatsvinden.

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking loopt echter niet warm voor dergelijk ceremonieel vertoon, zo blijkt uit een peiling van het NIPO. Zo spreekt een openbare commando-overdracht 62 procent van de Nederlanders niet aan. Een militaire parade ter viering van een jubileum van een krijgmachtsonderdeel, zoals onlangs in Rotterdam ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van het Korps Mariniers, wordt door 59 procent van de Nederlanders niet erg gewaardeerd.

Ook een militaire parade ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog kan niet op veel bijval rekenen: een nipte meerderheid (47 procent) spreekt het niet aan, 46 procent wel. Een militaire erewacht bij Prinsjesdag kan zelfs slechts van 38 procent van de Nederlandse bevolking de goedkeuring wegdragen. Alleen een medaille-uitreiking na een vredesmissie valt in de smaak bij een kleine meerderheid van de Nederlanders (48 tegen 44 procent).

Volgens Jan van der Meulen, directeur van de Stichting Maatschappij Krijgsmacht, is het plan om door een grotere `zichtbaarheid' de populariteit van Defensie te vergroten, tot mislukken gedoemd. ,,Militaire parades kunnen niet op extra steun rekenen, maar zijn populair bij de fans die er toch al waren. Sommigen bij Defensie gaan ervan uit dat elke ceremonie in ieder geval publiciteit oplevert. Dat is op zich natuurlijk waar. Maar als men verwacht dat hierdoor bijvoorbeeld de werving van soldaten zal verbeteren, zeg ik: vergeet het maar.''

Overigens blijkt dat een zeer grote meerderheid van de bevolking (86 procent) tegen het werven van militairen in het buitenland, als antwoord op het personeelstekort bij Defensie. Het draagvlak voor algemene dienstplicht, hetzij in uniform, hetzij als sociale dienstplicht, ebt sinds de opschorting van de opkomstplicht langzaam weg, blijkt uit het onderzoek.