NAVO: meer hulp voor Macedonië

De NAVO en haar lidstaten hebben aanvullende maatregelen genomen om voorraadlijnen naar de Albanese extremisten in Macedonië af te snijden en de Macedonische regering te helpen. De NAVO-ambassadeurs ondersteunden gisteren het verzoek van NAVO-secretaris-generaal Robertson meer troepen toe te voegen aan de circa 36.000 man sterke vredesmacht KFOR in Kosovo, om de grens met Macedonië beter te bewaken.

De uitbreiding betreft ,,zes compagnieën of twee bataljons, van in totaal 1.000 tot 1.400 man'', aldus een hoge NAVO-diplomaat. Spanje en Frankrijk hebben al toegezegd extra troepen te leveren, zeggen NAVO-bronnen. De ministers van Defensie van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, Rumsfeld en Hoon, gaven daarentegen gisteren in Washington te kennen dat zij op dit moment geen extra troepen naar Kosovo of Macedonië willen sturen. Van Nederland, dat geen deel uitmaakt van KFOR, is volgens diplomaten geen bijdrage te verwachten.

De NAVO heeft al extra - Britse en Scandinavische - KFOR-troepen naar de grens van Kosovo met Macedonië gedirigeerd om te voorkomen dat vanuit Kosovo meer rebellen en wapens Macedonisch grondgebied bereiken. NAVO-chef Robertson zei gisteren in een verklaring dat de door de NAVO geleide vredesmacht KFOR ,,ernstig overbelast'' is door de bijkomende patrouilletaken langs de grens.

De NAVO heeft ,,de militaire coördinatie en de uitwisseling van militaire informatie verbeterd'', zei Robertson gisteren voorts. De VS en Duitsland staan het Macedonische leger bij met luchtfoto's vanuit onbemande verkenningsvliegtuigjes van de bewegingen van de Albanese rebellen in het grensgebied, aldus militairen. Het Pentagon zal waarschijnlijk een verzoek van NAVO-opperbevelhebber generaal Ralston goedkeuren om nog meer van dit soort `spionagevliegtuigen' in te zetten in het grensgebied. Ook Frankrijk heeft toegezegd onbemande verkenningsvliegtuigjes te zullen leveren. De robotluchtspieders met foto- en infraroodapparatuur komen in de Duitse KFOR-sector in Kosovo, aldus een NAVO-diplomaat.

De NAVO besloot gisteren verder een gezant, de Duitse diplomaat Hans-Jörg Eiff, naar Skopje te sturen ter versterking van het bestaande NAVO-liaisonkantoor. De NAVO heeft tevens een militair liaisonteam gestationeerd in het Macedonische ministerie van Defensie. ,,De NAVO spreekt absoluut haar steun uit aan de regering in Skopje, die wordt uitgedaagd door extremistische groepen, wier gewelddadige activiteiten wij volledig veroordelen'', aldus Robertson .

    • Robert van de Roer