`MKZ bij Brits vee nog niet op hoogtepunt'

De mond- en klauwzeerepidemie zal op de Britse eilanden niet vóór begin mei een hoogtepunt bereiken en daarna nog zeker vijf maanden woeden. Dat zegt Roy Anderson, hoogleraar epidemiologie en de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het ministerie van Landbouw in de crisis. Gisteren waren in totaal 435 Britse gevallen van de ziekte bevestigd. Dat loopt op tot boven de 2.000, aldus Anderson.

Zijn prognose voert de druk op premier Tony Blair verder op om de voor begin mei geplande verkiezingen uit te stellen. Campagnevoeren en zelfs stemmen is in sommige delen van het land onmogelijk door de quarantainemaatregelen. Op 3 mei zijn gemeenteraadsverkiezingen gepland en algemeen wordt aangenomen dat Blair, die leidt in de peilingen, voor die dag ook parlementsverkiezingen wil uitschrijven. Oppositieleider William Hague eiste gisteren uitstel. Ook binnen de regeringspartij Labour gaan steeds meer stemmen op voor uitstel.

De premier zei gisteren in het Lagerhuis dat uitstel onder meer schadelijk is voor het toerisme en dat elk uitstel willekeurig is, gezien het onvoorspelbare verloop van de ziekte. Het zou het signaal geven dat ,,het land voor zaken gesloten'' is. Wel hield hij een slag om de arm door te zeggen dat hij naar alle belanghebbenden zou luisteren. Hij heeft nog twee weken voor hij definitief besluit.

Anderson zei dat de regering, boeren en geleerden het eens waren dat de crisis ,,nu niet onder controle is''. In 1967, bij de laatste grote uitbraak van mond- en klauwzeer, werden ruim 2.000 gevallen geconstateerd. Dat zal nu vermoedelijk meer worden, aldus de epidemioloog, die oproept om door te gaan met de huidige bestrijding van het virus door het vernietigen van vee. Volgens hem is de ziekte pas laat opgemerkt door het gedaalde aantal Britse dierenartsen.