Meer gevallen van mond- en klauwzeer

Het aantal boerenbedrijven waar mond- en klauwzeer is vastgesteld breidt zich uit. Sinds de uitbraak in Olst, gistermorgen, is het aantal besmet verklaarde gevallen opgelopen tot drie, het aantal bedrijven waarop verdenking rust tot zes. Het virus blijkt via Frankrijk naar Nederland te zijn gekomen.

Minister Brinkhorst (Landbouw) maakte vanmorgen bekend dat een zending van 230 Ierse kalveren die via Frankrijk naar Nederland zijn gekomen, op een rustplaats in de Franse Mayenne in contact is geweest met Britse schapen die besmet waren met mond- en klauwzeer. Deze 230 kalveren zijn op 24 februari van Paroche Gondoin vervoerd naar Oene (75 kalveren), Sprang-Capelle (75) en Beesd (80).

Ook in de Ierse republiek is vanochtend mond- en klauwzeer uitgebroken. Binnen een halfuur na de bevestiging van de infectie bij schapen op een bedrijf in het Noordelijke County Louth deelde minister van Landbouw Joe Walsh in het parlement in Dublin mee dat alle export van vee en vlees was verboden.

Het bedrijf in Sprang-Capelle, ten noorden van Tilburg, is volgens een woordvoerster van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) een van de 51 bedrijven die vorige week is gecontroleerd op de ziekte omdat ze Franse dieren hadden ingevoerd na 24 januari. Het ministerie van Landbouw ontkent dit. Volgens het ministerie is steeds uitgegaan van de Ierse oorsprong van de dieren op dit bedrijf.

Brinkhorst zei vanmorgen dat rond de getroffen bedrijven nog niet is overgegaan tot noodvaccinatie: er is nog voldoende destructiecapaciteit. De Europese Commissie verbiedt vooralsnog noodvaccinatie. Maar Brinkhorst zei dat ,,onder deze minister geen brandstapels zullen komen''.

Brinkhorst bevestigde gisteravond op de televisie de besmetting van dieren op een bedrijf in Welsum (Gelderland), gelegen tussen de eerder op de dag door Brinkhorst besmet verklaarde bedrijven in Oene en Olst. De boer in Welsum is een broer van de getroffen boer van de geitenhouderij in Oene. Het Oenese bedrijf wordt door het ministerie wel als besmet beschouwd, maar dat moet formeel nog worden bevestigd door testen waarvan de uitslag vrijdag wordt verwacht. Ook bij veehouderijen in Maren-Kessel, Oosterwolde en een slachterij in Herpen zijn verdenkingen van besmetting met mond- en klauwzeer, waarover morgen uitsluitsel moet komen.

Vanmorgen zijn artsen begonnen met noodvaccinatie rond vijf haarden. Minister Brinkhorst scherpte gisteren de uitgebreide reeks noodmaatregelen aan.

AAN DE GRENS pagina 3