Málaga te sterk voor Astronauts

Een nieuwe stunt van de Astronauts is gisteren uitgebleven. De Amsterdamse basketballers konden gisteravond in de halve finale van het toernooi om de Korac Cup niet nog eens boven zichzelf uitstijgen. In een uitverkochte Apollohal won de Spaanse topploeg Málaga met dertien punten verschil: 46-59. De return volgende week in Spanje lijkt een formaliteit.

Astronauts-coach Ton Boot was na afloop realistisch. ,,Des te verder de ploeg komt, hoe hoger het verwachtingspatroon van de mensen wordt. Maar dat is niet logisch, want de kansen worden steeds kleiner. Vanavond was het verschil in klasse en internationale ervaring te groot. Maar onze doelstelling blijft hetzelfde: kampioen worden van Nederland.''

Voor de tweede keer in ruim 22 jaar tijd slaagde Boot erin om zich met een Nederlandse ploeg bij de laatste vier van een Europees toernooi te voegen. In 1979 bereikte hij met EBBC Den Bosch de finale bij de landskampioenen, waarin werd verloren van het Italiaanse Cantu. Nu inmiddels tientallen miljoenen guldens in het Europese basketbal omgaan, bereikte Boot de halve eindstrijd van de Korac Cup, ditmaal met de Astronauts dankzij verrassende overwinningen op onder meer het Russische Saratov en het Turkse Fenerbahçe.

Gisteren was al vanaf het begin duidelijk dat een finale er niet in zit voor de Amsterdamse ploeg. Het verschil tussen de Astronauts (begroting van 2.5 miljoen gulden) en het Spaanse Málaga (begroting van ruim 30 miljoen gulden) was in alle opzichten te groot. Bij Amsterdam maakte de 18-jarige Pascal van Alten zijn internationale debuut, bij Málaga speelde de 32-jarige tot Italiaan genaturaliseerde Sloveen Richard Petruska, die in 1993 met de Houston Rockets nog kampioen werd in de Amerikaanse profcompetitie NBA. De ploeg van Boot had nog geluk dat de Kroatische sterspeler Veljko Mrsic bij Málaga door een pijnlijke knie aan de kant moest blijven.

In tegenstelling tot het optreden van Fenerbahçe was bij de Spaanse ploeg van topcoach Bozidar Maljkovic van onderschatting of arrogantie geen sprake. Terwijl de Amsterdammers in vorige Europese duels iets extra's hadden, liep het spel van de Astronauts gisteren bovendien niet. Het resultaat was dat de Astronauts bij vlagen volledig werd overklast.

De sterspelers van de Astronauts – de Amerikanen Joe Spinks en Chris McGuthrie en de Nederlander Mario Bennes – konden gisteravond voor het enthousiaste Amsterdamse publiek de ploeg niet sturen. Vooral het schieten aan Amsterdamse kant was ver beneden de maat. Van de 64 schoten waren er slechts 17 doeltreffend. Spinks, normaal goed voor een punt of twintig, beleefde met slechts één raak schot een complete off-day.

Ondanks het zwakke schotpercentage prees Boot het optreden van Spinks. ,,Ook als hij niet scoort is hij nog veruit onze beste speler. Spinks heeft veel toegevoegde waarde voor onze ploeg. Hij kreeg gewoon te weinig steun van zijn ploeggenoten. Ik moest roofbouw plegen op Spinks, McGuthrie en Bennes. Terwijl bij Málaga elke wissel bijna een versterking was.''

Spinks zelf was niet te spreken over zijn spel. ,,Nee dit was niet goed'', zei de 28-jarige Amerikaan na afloop. ,,We moeten beter kunnen dan dit. Ik weet niet waar het aan lag vandaag. Maar we moeten nog naar Málaga. Mensen zullen misschien wel zeggen `daar heb je weer zo'n domme Amerikaan', maar ik voel nog niet dat het over is.''

De 36-jarige Bennes was realistisch: ,,Wij hebben het geprobeerd met keihard werken, maar het was niet genoeg. Málaga speelt dit niveau elke week, wij niet. Laten we zeggen dat wij tien procent kans hebben en zij negentig.''

    • Koen Greven