Macedonië opent aanval in Tetovo

Het Macedonische leger heeft vanochtend bij Tetovo de aanval geopend op de Albanese rebellen in de bergen. Het leger wil hen `neutraliseren', omdat ze geen gehoor hadden gegeven aan het ultimatum zich over te geven of terug te trekken.

De verwachte aanval begon vanochtend met artilleriebeschietingen vanuit Tetovo. Zwaarbewapende politiemannen trokken vervolgens de heuvels in, zonder verzet te ontmoeten. Tientallen ,,terroristen'' zouden zijn gearresteerd. Veel rebellen zouden hun uniformen weggooien en burgerkleding aantrekken, anderen zouden zijn gevlucht. In Tetovo zijn twee burgers gedood, volgens sommigen toen ze een legerstelling aanvielen, volgens andere bronnen door sluipschutters.

De rebellen stelden gisteravond kort voor het aflopen van het ultimatum zelf een staakt-het-vuren voor. Die zou moeten worden gebruikt voor onderhandelingen over de eisen van de rebellen. De Macedonische regering wees het aanbod echter af: ,,Wij onderhandelen niet met terroristen'', aldus president Boris Trajkovski.

De Macedonische regering gaf dinsdag de rebellen in een ultimatum tot afgelopen middernacht de tijd hun posities op te geven. De rebellen verklaarden direct daar niet aan te zullen voldoen. Gisteravond eisten ze onderhandelingen over meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië; in afwachting daarvan zouden ze een ongelimiteerd bestand in acht nemen. De regering wees dat voorstel van de hand. ,,Wij zullen ná het aflopen van de [militaire] operaties met alle legitieme politieke partijen over de interetnische relaties in dit land gaan praten'', zei president Trajkovski vannacht. In zijn hoedanigheid als opperbevelhebber van de strijdkrachten gaf hij vervolgens het leger opdracht de rebellen ,,te neutraliseren''.

Elders in Macedonië liepen de spanningen gisteren op. In de Albanese wijk van de hoofdstad Skopje werden twee patrouillerende agenten onder vuur genomen. Een van hen overleed, de ander raakte zwaar gewond. Bij een aanval werd ook vanochtend in Skopje een politieman gewond.

In Kosovo hebben Duitse soldaten van de vredesmacht KFOR gisteren een wapentransport naar de rebellen in Macedonië onderschept. Het konvooi werd begeleid door twintig tot dertig mensen. Er ontspon zich een vuurgevecht, waarbij voor zover bekend niemand werd geraakt. De smokkelaars sloegen op de vlucht; één van hen werd opgepakt. De Duitsers namen de wapens in beslag.

De Veiligheidsraad gaf vannacht een verklaring uit waarin het `geweld van de [Albanese] extremisten' werd veroordeeld en waarin stond dat de rebellen steun krijgen van Albanese ,,extremisten'' buiten Macedonië - in Kosovo. De rebellen werden opgeroepen de wapens neer te leggen en ,,naar huis te gaan''.

    • Yaël Vinckx