KOUSENBAND MET ZOUTVLEES

Ook 'kousenband' is niet aan de spellingshervorming ontsnapt. Ondanks deze poging tot culturele assimilatie blijft kousenband iets exotisch. Duitsers, Engelsen, en Fransen associëren deze veterachtige boon met asperges, maar Nederlanders denken aan Suriname. Dat laatste is maar ten dele juist: deze bonen worden ook geteeld in bijvoorbeeld Californië en het Verre Oosten. Kousenband kan op twee manieren gesneden worden: in korte rechte stukjes of schuin als bij snijbonen. In het laatste geval spreken Surinamers van slicen.

Ook bij `zoutvlees' ligt de gedachte aan Suriname voor de hand. Het kan een ingrediënt zijn in gerechten als pom, moksi alesi, heri heri, en bruine bonen met rijst. Gepekeld zoutvlees moet eerst worden ontzilt. Dit kan door het ten minste een half uur in koud water te leggen, dat af en toe moet worden ververst, of door het even voor te koken. Een alternatief voor zoutvlees in onderstaand recept is (100-150 gram) ontbijtspek, hamlap of ham. Spekjes en ham zijn snel gaar terwijl voor reepjes hamlap dezelfde baktijd geldt als bij zoutvlees. Het zoutvlees in het recept dient als smaakmaker, niet als een volle portie eiwit. Daarom kan er vis of kip bij gegeten worden. En natuurlijk rijst.

Giet in een pan water bij het vlees tot het net onderstaat. Kook daarin het vlees tien minuten lang of tot het zacht is. Afspoelen met koud water. Snijd het vlees in stukjes en verwijder (indien aanwezig) stukjes bot en desgewenst vet. Haal van de kousenband aan de uiteinden een punt af en snijd de bonen in korte of schuine stukjes. Verhit de boter of de olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de stukjes vlees bruin. Laat ze dan vijf minuten zachtjes bakken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak die snippers twee minuten met het vlees mee. Doe er de stukjes kousenband, het bouillontablet en 1,5 dl water bij. Maal peper over het gerecht en laat het een kwartier zachtjes stoven met dichte pan. Snijd de tomaat in blokjes en stoof die kort mee. Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Afgieten hoeft niet, het ingedikte stoofvocht dient als saus.

    • Annelène van Eijndhoven