KLUCEVSEK & BERN

De New Yorkse accordeon virtuoos Guy Klucevsek maakte furore in bands van John Zorn, Anthony Braxton en Bobby Previte, en bewees dat zijn instrument zich wat jazzgehalte betreft met gemak laat meten met iedere saxofoon of trompet. Op zijn nieuwste album Accordance, waarop hij duetten speelt met Alan Bern, breidt hij zijn klankpalet nog verder uit. Zijn composities verenigen voorzichtige swing, zigeunerinvloeden en folkloristische dansjes. Toch vergeet hij ook de klassieke bronnen niet, wat weerspiegeld wordt in titels als `Scarlatti Fever'. Soms raast Klucevsek over de toetsen en schakelt hij op ongebruikelijke wijze tussen registers. Maar over het algemeen is de stemming bedachtzaam en hangt de sfeer tussen loom en melancholisch.

Guy Klucevsek & Alan Bern:

Accordance (Winter & Winter, 910058-2). Distr. Culture.

    • Edo Dijksterhuis