KINDERAGENDA

Pluizebol

Ze heet Yeti, is vorige week zondag in Artis geboren en een meisjeskameel. Yeti is een verre afstammeling van de wilde kamelen uit de Gobi-woestijn, aan de voet van het Himalaya-gebergte. In dit gebergte leeft (volgens de plaatselijke verhalen) Yeti, de verschrikkelijke sneeuwman. Een bergmonster waarvan sommige mensen beweren het echt gezien te hebben. Yeti, het kamelenjong van Artis, lijkt absoluut niet op het monster, of het moet haar grijswitte kleur zijn. Yeti kan, net als de verschrikkelijke sneeuwman, erg goed tegen kou en droogte. Ze is een echte pluizebol met haar dikke vacht en ze ligt samen met haar moeder in de open stal op het Kamelenveld van Artis.

*Jong meisjeskameel op het Kamelenveld in dierentuin Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Toegang voor kinderen van 4 t/m 11 jaar ƒ20,-, 65+ ƒ26 en volwassenen ƒ28,50. Open dag 9-17u (gebouwen tot 16u30). Mensen die de afgelopen 2 weken in Engeland, Wales, Schotland of (Noord)Ierland zijn geweest of in gebieden waar mond- en klawzeer heerst, wordt gevraagd niet naar Artis te gaan). Inl 0020-5233400 of www.artis.nl

Kunstwerk

Soms lijkt een kunstwerk in een museum zoveel op een kindertekening, dat het verschil bijna niet te zien is. Vaak hoor je mensen (meestal ouders!) is een museum of galerie zeggen: dat kan mijn kind ook. In het Utrechts Universiteitsmuseum is t/m 6 mei de expositie Dat kan mijn kind ook. Kindertekening of kunst? Elke woensdagmiddag van 13u30 tot 15u en van 15 tot 16u30 is er voor kinderen vanaf 6 jaar eerst een rondleiding over de tentoonstelling en daarna mogen ze zelf gaan experimenteren. Bijvoorbeeld schilderen met suikerwater of het maken van afdrukken met gekke materialen en het leren van de telefoonboektruc.

*Rondleiding en workshop kunstwerk maken elke woensdagmiddag van 13u30-15u en van 15u-16u30 t/m 2 mei voor kinderen vanaf 6 jaar in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. Kosten inclusief materiaal en een drankje ƒ5, toegang museum ƒ3,75. Aanmelden 030-2538008 (niet via voice-mail) Inl 030-2538729 of ineke.puijk@museum.uu.nl.

Beestenbende

Al duizenden jaren bewerken mensen dierenhuiden voor het maken van tenten en kleding, maar de oude Egyptenaren waren de eersten die mensen en dieren konden mummificeren. Veel later in de 15de eeuw kwam de natuurwetenschap in opmars en nam de belangstelling voor het prepareren van dieren toe. In het Museon zijn nu zo'n 500 dieren, die meestal niet te zien zijn voor het publiek, nu in het depot gehaald en op de expositie Beestenbende zijn ook veel zeldzame en zelfs uitgestorven dieren te zien. Op de tentoosntelling wordt veel aandacht besteed aan het vakmanschap van de preparatur, de verschillende technieken, de materialen die hij gebruikt en het verschil tussen prepareren en opzetten. Elk zondag t/m 15 april zijn er demonstraties van 11-13u en van 14u-16u30. Ook is er een aaipodium waar je bijvoorbeeld een beer of tijger kan aaien en waar je dan ook in de Beestenfotohoek gefotografeerd kan worden (er ligt speicaal een polaroidcamera klaar). In het Werkhoekprogramma, dat aansluit bij de expositie Beestenbende, kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar zondag 25 maart 13u30-15u30 een net-echt papieren beestenvel versieren met een tijgerstreep, luipaardvlek of zebrastreep. En daar kan je weer een mooie spiegel- of fotolijst van maken. Woensdag 28 maart kan je zelf een vogel opzetten op dezelfde manier als een preparateur dat zou doen. Alleen gebruik je natuurlijk geen echte dode vogel maar maak je er een van verpakkingsmateriaal, die je later verft en ook kunstogen geeft.

*Beschilder een dierenvel op zondag 25 maart en Zet je eigen vogel op woensdag 28 maart in de Werkhoek van het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag van 13u30-15u30 voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Res 070-3381423, kaarten ƒ12.

Tuimelaar

Nog een baby, maar iets ouder is K'wisa, een dolfijntje dat 2 februari geboren werd. Hij is met zijn moeder te bewonderen in de Lagune van het Dolfinarium in Harderwijk. K'wisa betekent "vallende sneeuw" in de taal van de Kwakwaka'wakw Indianen, de indianenstam uit West-Canada, waar De Lagune haar thema aan ontleent. Op de avond van K'wisa's geboorte werd het zeedierenpark bedekt onder een prachtige laag sneeuw. Kleurplaten van het dolfijntje kan je vinden op de website zijn het Dolfinarium (www.dolfinarium.nl surfen naar Wally's Speel Site). Behalve het tuimelaartje is er ook weer de show te zien waar bijvoorbeeld de zeeleeuwen en hun trainers de hele winter mee bezig zijn geweest. De show heet Maffe Matrozen en het verhaal speelt zich af in een vissersdorp, zoals Harderwijk dat vroeger was. Een groep matrozen wordt hier na een lange zeereis ontvangen door de Harderwijkse bevolking en dat geeft veel opwinding.

*Dolfinarium Harderwijk dagelijks open van 10 tot 18u (om 16u sluit de kassa). Toegang ƒ39,50 p.p. vanaf 3 jaar (voor bezoekers met een handicap en 65+-ers op vertoon van pas) ƒ36,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker