Exodus Russische spionnen uit de VS

De Amerikaanse regering heeft gisteren zes Russen tot persona non grata verklaard en het land uitgewezen wegens spionage. Nog eens ongeveer 45 Russische diplomaten hebben te horen gekregen dat ze de Verenigde Staten op termijn `vrijwillig' moeten verlaten.

Volgens Amerikaanse functionarissen staat de directe uitwijzing van de zes in verband met de arrestatie, vorige maand, van FBI-agent Philip Hanssen wegens spionage voor Rusland. Ook zou de nieuwe Amerikaanse regering met deze stap haar bezorgdheid en wrevel willen tonen over de verhoogde Russische spionageactiviteiten onder president Poetin in de VS. Volgens Washington zijn er honderden Russische spionnen in de VS actief en heeft Moskou verscheidene Amerikaanse verzoeken genegeerd om de spionageactiviteiten te matigen.

Hoewel van de zijde van de Amerikaanse regering, noch door de CIA officiële mededelingen zijn gedaan, heeft Moskou de massale uitwijzing vanochtend bij monde van een anonieme functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeeld als een ,,extreem onvriendelijke stap''. Een andere functionaris zei dat het om ,,een puur politieke daad (gaat) die bedoeld is om Rusland zijn plaats te wijzen in de nieuwe wereldorde''. Verwacht wordt dat de Russische regering zal reageren met een soortgelijke maatregel.

Volgens de nieuwszender CBS, die het nieuws over de uitwijzingen afgelopen nacht als eerste bracht, ontbood de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren de Russische ambassadeur Joerii Otsjakov om hem persoonlijk van de maatregel op de hoogte te stellen. Volgens CBS hebben de diplomaten die niet onmiddellijk het land uit hoeven, enige maanden de tijd gekregen hun spullen te pakken.

De uitwijzing van de ruim 50 Russische diplomaten en functionarissen is de omvangrijkste affaire in haar soort sinds de `Operatie Uithongeren' in 1986 ten tijde van de Koude Oorlog. In dat jaar gaf president Reagan opdracht om 80 Sovjet-diplomaten het land uit te wijzen. De laatste keer dat een Russische spion de VS werd uitgewezen, was in 1999. Het ging om een diplomaat die werd betrapt toen hij in een vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington een in het geheim gemaakte bandopname afluisterde. Een van de diplomaten die tot persona non grata is verklaard, is vermoedelijk de persattaché van de Russische ambassade in Washington, Vladimir Frolov. De New York Times meldde afgelopen maandag dat Frolov voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR werkte, en dat hij de VS inmiddels heeft verlaten. Tegenover journalisten in Washington verklaarde Frolov dat hij zijn termijn in de VS vroegtijdig afbrak omdat hij een baan had gekregen bij de krant Izvestija.

De in februari gearresteerde FBI-agent Hanssen zou meer dan 15 jaar hebben gespioneerd voor Moskou. De zes Russen die onmiddellijk weg moeten, zouden contacten met hem hebben onderhouden.