DESIGN

Tom Vac-varianten

Twee jaar geleden ontwikkelde de Israëlische designer Ron Arad het elegante zitmeubel Tom Vac voor Vitra. Het succes van de stapelbare stoel met simpele metalen onderstel en sculpturaal, schaalvormig zitvlak was zo groot, dat Arad dit jaar drie nieuwe varianten maakte. Aan het brede, van polypropyleen gemaakte zitvlak veranderde hij niets, maar het onderstel werd geheel vervangen. De variant met de naam Tom Rock kreeg een schommelstoelonderstel, de Tom Roll werd voorzien van vijf wieltjes, en de Tom Twist draait om zijn as. Eigenlijk zijn het minimale aanpassingen, maar ze vergroten het gebruiksterrein van de Tom Vac aanzienlijk zonder dat de kracht van het originele ontwerp wordt aangetast. Alle stoelen zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, diepblauw, knalrood en heldergeel.

*Tom Vac (met poedercoating of verchroomd onderstel), ƒ380 of 421. Tom Rock, ƒ789. Tom Roll, 503. Tom Twist, ƒ526. Bij detailhandelaren in heel Nederland. Inl Vitra Nederland BV 020-5174444 ofwww.vitra.com

Badkameraccessoires

Als het om badkamers gaat, houden de meeste ontwerpers zich bezig met het vormgeven van gestroomlijnde douchecabines of kunstzinnige radiatoren. Het bedrijf Tiger heeft echter ook oog voor de kleinere accessoires in de badkamer. De nieuwe lijn heet Pyramid en bestaat uit een bekerhouder, zeepbak, planchet, handdoekstand, handdoekrek, handdoekring, zeepdispenser, toiletrolhouder en toiletborstelgarnituur. In alle ontwerpen vormt een elegante kegelvormige piramide het uitgangspunt. De glazen onderdelen, zoals zeepbakje en drinkglas, ogen strak en sober. Alle accessoires zijn verkrijgbaar in chroom, de combinatie chroom-goud en de nieuwste trend op badkamergebied de combinatie chroom-matchroom.

*Pyramid, vanaf ƒ32,50, bij de betere bouwmarkt en Doe-Het-Zelf-zaak. Inl www.tiger.nl

Ergogel zadels

Houten achterwerken, aan weerbarstige veren opgehaalde broeken en eeuwig glibberen op supermarktzakjes tegen de nattigheid. Selle Royal brengt er zijn Ergogel zadels tegen in het geweer en belooft dat deze fietsverschrikkingen voorgoed verleden tijd zijn. Vorig jaar lanceerde de zadelfabrikant een sportieve lijn in felle kleuren, dit jaar is de toon wat gedistingeerder. Er valt te kiezen tussen boa-desin, zachtroze, aubergine, koninklijk scharlaken en zelfs brons. Maar belangrijker dan de kleur is natuurlijk de vorm van de zadels. Selle Royal garandeert ergonomisch verantwoorde vormen voor verschillende types fietsers, zoals de racer, de trekker en de tourfietser. Bovendien is het in eerdere modellen gebruikte vinyl vervangen door Xsenium, dat een mengsel is van vinyl en rubber. De zachtheid van deze nieuwe buitenkant wordt geëvenaard door de gel die zich direct onder het zadeldek bevindt en die volgens wetenschappelijk onderzoek de druk vermindert daar waar het telt. Die wielrenbroekjes met zeemleren kruis kunnen dus wel de vuilnisbak in.

*Ergogel plus, ƒ89, bij de betere fietsspeciaalzaak

Mythos

De tijd dat huiskamers standaard werden verlicht met wankele spotjes aan een railsje ligt inmiddels ver achter ons. Sfeerverlichting wordt steeds strakker en geraffineerder. De Mythos die Ben Lubbers ontwierp voor Dijkstra Lampen is een mooi voorbeeld van de jongste generatie opbouwspots. Basis van het ontwerp is de QR111 lichtbron, een middelgrote spot van 50 Watt die zich goed leent voor accentverlichting. Het vernieuwende aan de Mythos is de toepassing van de spot. Die is niet vastgezet met allerlei schroeven of verstelbare ringen maar simpelweg vastgeklemd in een rubberen uitsparing in de armatuur. Gekozen kan worden voor 1,2 of 4 lichtpunten die in een rechthoek, vierkant, cirkel of aan een verstelbare arm geplaatst kunnen worden. De sobere materialen roestvrijstaal en geanodiseerd aluminium versterken de minimalistische uitstraling van het hoekige ontwerp.

*Mythos, tussen ƒ270 en ƒ785, bij de betere lampenspeciaalzaak. Inl Dijkstra Lampen BV 023-5289980 of www.dijkstra.com

Tizio tafellamp

Sommige ontwerpen zijn zo tijdloos dat ze decennialang in de gratie van kopers en de catalogi van producenten blijven. De Tizio tafellamp, in 1972 ontworpen door Richard Sapper, is zo'n ontwerp. De Tizio geldt als de moeder aller bureaulampen met contragewichten. Via een schommelmechanisme is de lichtbron bijzonder wendbaar zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. De relatief kleine en strak vormgegeven lampenkap bundelt het licht in een smalle, krachtige straal waardoor het een ideale leeslamp is. Fabrikant Artimide brengt nu, 28 jaar na de introductie van deze klassieker, een speciale titanium uitvoering op de markt. Van deze variant, die de uitstraling heeft van donkergrijs fluweel, worden jaarlijks slechts 5.000 exemplaren uitgebracht en die zijn allemaal genummerd en gesigneerd door de ontwerper.

*Tizio, ƒ795, bij de betere lampenspeciaalzaak. Inl (Artimide Benelux): 0032(2)3348474 of www.artimide.com

Lector van Bijenkorf

Voor verstokte kranten- en tijdschriftenverslinders is hij natuurlijk nooit weggeweest, maar bij de rest van de mensheid is hij bezig aan een come-back: de krantenbak. De Bijenkorf komt aan deze trend tegemoet door de Lector in het assortiment op te nemen. Het verantwoordelijke vormgeversduo Smoll spreekt overigens niet van krantenbak, maar van `lectuurmeubel' en gezien de luxe uitvoering is een dergelijk chic equivalent wel op zijn plaats. De gebruiker kan zoveel glossies, reclamefolders of dagbladen tussen de vier sculpturale vingers van de Lector plaatsen als hij maar wilt, het lectuurmeubel veert iedere keer weer terug in zijn originele vorm.

*Lector, ƒ229,95. Bij iedere Bijenkorf-vestiging. Inl 020-3129700

TaBa

Is het een tafel? Is het een bank? Nee, het is...... de TaBa! Deze bank en tafel ineen is de woonkamervariant van de aloude inklapbare slaapbank. Christiaan Thiel ontwierp het multifunctionele meubel voor mensen die hun ruimte graag tegelijk elegant en economisch willen inrichten. De streng vormgegeven bank kan in een handomdraai worden veranderd in een tafel met vier krukjes. En als de krukjes weer in de uitsparingen van het gepoedercoate en gelakte frame worden geduwd komt de bank tevoorschijn. Thiel kreeg voor dit vernuftige ontwerp, dat prima aansluit bij de levensstijl van krap behuisden, de Gerrit Rietveldprijs 2000.

*TaBa, ƒ3.500 (op verzoek ook leverbaar in roestvrijstaal, prijs op aanvraag). Verkrijgbaar bij onder andere bij Galerie Ecce, Witte de Withstraat 17a-19a, Rotterdam. Inl Ecce 010-4139770 of www.galerie-ecce.nl

    • Edo Dijksterhuis