Amstelland verkoopt Gamma en Karwei

Investeringsmaatschappij Amstelland verkoopt de 53 `doe-het-zelf-markten' van Gamma en Karwei aan het Amerikaanse CVC Capital. De bouwmarkten moeten, samen met de rest van de handelsdivisie die Amstelland verkoopt, 908 miljoen euro (bijna twee miljard gulden) opbrengen. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Amstelland kende in 2000 met een nettowinst van 40,1 miljoen euro een tegenvallend jaar. In 1999 was de winst nog 73 miljoen, 45 procent hoger. Met de verkoop van de handelsdivisie slaat Amstelland een nieuwe koers in. Het gaat zich volledig richten op het ontwikkelen van kantoren, winkels en 37.000 woningen. Door zich te specialiseren als vastgoed-ontwikkelaar verwacht Amstelland dit jaar een winst van 33 miljoen euro te behalen. Daar komen dan nog de verkoopopbrengsten van de handelsdivisie bovenop.

De koper van Amstellands handelsdivisie CVC Capital heeft sinds 1990 bijna dertig overnames in Nederland gedaan, en bezit onder meer Kappa verpakkingen en Bols gedestilleerde dranken. Amstelland zegt te weinig financiële middelen te hebben om haar handelsdivisie te ontwikkelen en voldoende winstgevend te maken.

Verder trekt Amstelland zich volledig terug uit haar investeringen in gronden en gebouwen in Duitsland. De marktomstandigheden zijn daar volgens Amstelland ,,sterk verslechterd''. Hiervoor trekt Amstelland 52,2 miljoen euro extra uit. Daarmee komt het totale bedrag aan vorig jaar getroffen voorzieningen voor de Duitse activiteiten op 90,7 miljoen euro.

Amstelland keert een dividend van 30 eurocent per aandeel uit, in 1999 was dat nog 79 eurocent. Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de nieuwe strategie van de investeringsmaatschappij. In een overwegend dalende markt was Amstelland het enige fonds dat een stijging liet zien. Met een toename van 2,5 procent kwam de koers van Amstelland vanochtend op 16,20 euro terecht. Later in de ochtend brokkelde de winst af en kwam Amstelland in het verlies.