Wie is waar

Een nevenfunctie waarin je de verantwoordelijkheid krijgt voor 115 miljard gulden aan pensioenpremies? Het bestaat. Hans Alders, commissaris van de koningin in Groningen, heeft sinds 9 maart zo'n nevenfunctie. Hij is bestuursvoorzitter van PGGM, het op één na grootste pensioenfonds in Nederland. Het fonds beheert de premies van 900.000 werkenden in de sector zorg en welzijn, 140.000 gepensioneerden en 450.000 oud-werknemers die niet meer in de sector werken. Alders was minister van VROM.

Het regent dezer dagen CFO's, ofwel financiële bestuurders. Bij telecombedrijf Telfort volgt Robert van Maasakker per 1 mei Martin Slagmolen op als financiële topman. Slagmolen wordt directeur van de Telfort-afsplitsing BT Ignite, dat vaste telefoon- en internetverbindingen levert. Maarten Schönfeld neemt bij technologiebedrijf Stork de financiële leiding over van H. van den Boogaard, die volgend jaar met pensioen gaat. Schönfeld was hoofd Investor Relations bij Shell. Ook voedingsconcern Numico kreeg onlangs een nieuwe CFO, Pim Oomens, die al twaalf jaar bij Numico werkt. En Rob Ruijter wordt in juli de nieuwe financieel directeur van de KLM. Hij werkte onder meer bij Philips. Vorig jaar was hij tien maanden financieel directeur bij het softwarebedrijf Baan.

Morgen is de openingsborrel van advocatenkantoor Leijnse Artz in Rotterdam. Vier jonge advocaten – Bart Leijnse, Ton Artz, Maarten Grandjean Perrenod Comtesse en Petra Rens – hebben het grote kantoor Nauta Dutilh verlaten. ,,Zij richten zich steeds meer op zakelijke cliënten'', zegt Leynse. ,,Dan bereid je juridische adviezen voor over bijvoorbeeld een fusie terwijl wij liever in de rechtszaal verschijnen. We hebben ook veel particuliere cliënten die we willen houden. Individuen die betrokken zijn bij de zaak omdat het draait om hun persoonlijke belang in plaats van een zakelijk belang. Zij kunnen de uurtarieven van een groot kantoor niet betalen.''

Vervelend dat ze weg zijn, vindt Nauta Dutilh. ,,Maar je hoort zoiets pas als het rond is'', zegt maatschapsvoorzitter Joan van Marwijk Kooy. Nauta kan zich troosten met de komst van Maarten Meulenbelt, specialist op het gebied van mededingingsrecht. Hij heeft het internationale kantoor CMS Derks verlaten om per 1 maart bij Nauta in Brussel te beginnen. Jammer, zegt op zijn beurt Paul Wevers, managing partner van CMS Derks. ,,Hij had partner bij ons kunnen worden, maar ja, hij wilde na tien jaar wat anders. Dat kan overal gebeuren.'' CMS kan zich weer troosten met de komst van Richard Montijn, gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Hij was vennoot bij Kupperman Van der Wiel en vroeger bij Arthur Andersen.

Frederiek Weeda personalia@nrc.nl

    • Frederiek Weeda