`Vuile oorlog' in Tsjetsjenië

De organisatie voor de rechten van de mens Human Rights Watch heeft de VN vandaag opgeroepen Rusland te veroordelen wegens ,,de vuile oorlog'' die het in Tsjetsjenië voert. Zij deed dat in een rapport over grote aantallen schendingen van de rechten van de mens dat vandaag verscheen. Hierin worden 113 gevallen opgesomd van verdwijningen van Tsjetsjeense burgers sinds 1 oktober 1999. Alle gevallen zijn onderzocht en worden op basis van berichten van ooggetuigen beschreven. Het gaat meestal om Tsjetsjeense mannen tussen 15 en 49 jaar die bij razzia's door de Russen worden opgepakt en voor altijd verdwijnen. De Russische zusterorganisatie Memorial beschreef onlangs 150 van zulke verdwijningen. Volgens Human Rights Watch is het werkelijke aantal spoorloze verdwijningen veel groter, hetgeen door de VN-commissie voor de rechten van de mens – op dit ogenblik bijeen in Genève – aan de kaak zou moeten worden gesteld.