Verkoop van mobieltjes naar half mld per jaar

Het jaarlijkse aantal over de hele wereld verkochte mobiele telefoons zal dit jaar de half miljard passeren, zo voorspelt de Amerikaanse marktonderzoeker Gartner Dataquest. Ten opzichte van de verkopen vorig jaar zal het aantal verkochte mobieltjes groeien met 23 procent tot 506,5 miljoen exemplaren.

Het afgelopen jaar is de vraag naar mobiele telefoons overtroffen door het aanbod. Het groeitempo in 2001 is wel aanzienlijk langzamer dan vorig jaar, toen er 38 procent meer mobiele telefoons werden verkocht dan in 1999. Alleen de fabrikanten met een breed aanbod aan producten zullen de vertraging van de groei de komende jaren zonder kleerscheuren doorstaan, zo verwacht Gartner Dataquest.

,,De snelle jaarlijkse groeicijfers van de laatste jaren hebben verschillende operationele en strategische zwakheden verhuld van toestelfabrikanten die op wereldschaal actief zijn'', zo stelt de marktonderzoeker in een vanochtend uitgegeven persbericht. Deze gebreken zijn aan het licht gekomen ,,dankzij'' de algehele malaise onder telecombedrijven en leveranciers van telecomapparatuur en mobiele telefoons, aldus Gartner Dataquest.

West-Europa spande vorig jaar de kroon met 140,5 miljoen verkochte mobiele telefoons, maar die positie zal het komend jaar moeten afstaan aan Azië (en Japan). In de Aziatische regio zullen dit jaar 169,6 miljoen toestellen worden verkocht, een groei van 31 procent ten opzichte van vorig jaar. In Europa zal de verkoop in diezelfde periode met 19 procent groeien tot 166,6 mobiele telefoons.

Noord-Amerika komt met 90,1 miljoen toestellen op de derde plaats, in Latijns-Amerika zullen komend jaar 42 miljoen toestellen over de toonbank gaan. In de rest van Europa, het Midden-Oosten en Afrika zullen in totaal 38,2 miljoen exemplaren worden verhandeld. Azië zal de nummer-één-positie blijven bekleden tot in ieder geval 2005. In dat jaar zal het aantal verkochte mobiele telefoons uitkomen op 740 miljoen.

De huidige groeivertraging is vooral het gevolg van overvolle magazijnen met onverkochte mobiele telefoons. Gartner Dataquest denkt dat, ondanks de vertraging, een jaarlijkse verkoop van meer dan een half miljard mobiele telefoons de komende jaren mogelijk moet zijn.