Van Gaal denkt aan vervanger PSV'er Hofland

Bondscoach Louis van Gaal werd gisteren bij de start van de trainingsstage van het Nederands elftal in Hoenderloo meteen geconfronteerd met tegenslag. Bij de eerste training moest verdediger Kevin Hofland al snel afhaken. De PSV'er ondervindt te veel last van een beenblessure en moet zich wellicht terugtrekken. Van Gaal denkt al aan een vervanger.

Hofland liep de kwetsuur zondag op in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht. Hij werd getorpedeerd door Tom van Mol, waarop hij met een linkerscheenblessure het veld af moest. De wonden werden gehecht. Hofland heeft volgens Van Gaal veel last van het botvlies. ,,Van de hechtingen heeft hij geen last, maar het is afwachten hoe het botvlies de komende dagen zal reageren'', vertelde de coach. ,,Ik maak me daar wel zorgen om. Hij is geselecteerd voor de wedstrijd tegen Portugal, maar als het niet beter gaat roep ik een vervanger op.''

De beslissing daarover valt vrijdag wanneer het Oranje-gezelschap naar Barcelona vertrekt. Zaterdag is daar de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, tegen Andorra. Eenvoudig international Hofland moest ook al geblesseerd afzeggen voor de laatste interland, het oefenduel met Turkije. Behalve Hofland is ook Wilfred Bouma een zorgenkind in de selectie. Hij trainde apart van de groep. De ploeggenoot van Hofland kreeg tegen Utrecht een elleboogstoot, met een dik blauw oog als gevolg. ,,Hij heeft daar last van. Het lijkt erop dat hij een lichte hersenschudding heeft. Het is afwachten hoe het gaat'', aldus Van Gaal.

Frank de Boer verliet ook al snel de training. De recordinternational heeft wat last van een lies, maar Van Gaal voorziet wat zijn inzetbaarheid betreft geen problemen. ,,Uit voorzorg trainde Frank niet mee, want we hebben niet zoveel verdedigers'', stelde de coach. Met de fitheid van de overige achttien spelers zit het wel goed, liet Van Gaal weten.

Van Gaal probeert tijdens de trainingen diverse spitsenkoppels. Tijdens de eerste sessie testte hij Kluivert en Hasselbaink. ,,Er zat zeker een idee achter, maar ik ga meer spelers testen in de combinatie.'' Oranje zal tegen Andorra met vier aanvallers spelen.

Hasselbaink had gisteren andere zorgen aan zijn hoofd. De spits zorgde voor opschudding bij Chelsea door fel uit te halen naar zijn Engelse club in het jongste nummer van het Champions League-magazine. De topscorer van de Londense club met achttien treffers doet uitspraken als ,,Ik heb de verkeerde club uitgekozen'', en ,,Chelsea heeft een te oude ploeg''.

De 28-jarige spits onderneemt stappen tegen het blad. Hij beweert dat hij zich helemaal niet negatief heeft uitgelaten over zijn club. Volgens Hasselbaink, die vorige zomer Atletico Madrid verruilde voor Chelsea, is het interview in het Champions League-magazine overgenomen uit een Nederlands blad. Ook daarin zou hij geen kwaad woord over de club hebben gezegd. ,,Daarom laat ik het er zeker niet bij zitten. Ik heb het namelijk ontzettend naar mijn zin bij Chelsea en Londen is een heerlijke stad.''