Ultimatum Macedoniërs afgewezen

De Albanese rebellen bij Tetovo negeren naar eigen zeggen een ultimatum, dat de Macedonische regering hun gisteren stelde. De regering gaf de rebellen tot komende middernacht de tijd zich over te geven of zich uit Macedonië terug te trekken.

Doen ze dat niet, dan zullen ze – volgens Skopje – ,,met alle middelen worden bestreden tot ze volledig vernietigd zijn''.

Een van de commandanten van het Nationale Bevrijdingsleger UÇK, dat in de bergen bij Tetovo tegen de Macedoniërs vecht, zei dat zijn mannen de aangekondigde aanval van het Macedonische leger zullen weerstaan en zelfs in staat zullen zijn, de strijd naar de straten van Tetovo te verplaatsen. ,,Het moreel is hoog, we hebben genoeg munitie en de verliezen zijn licht'', aldus de commandant. De verwerping van het ultimatum werd later bevestigd door een lid van het UÇK-opperbevel, vanuit de Kosovaarse hoofdstad Priština.

Volgens de Macedonische regering ging het ultimatum afgelopen middernacht in en duurt het tot komende middernacht. Het leger hield gisteren al ruim voor middernacht op met het beschieten van de rebellen.

Eerder gisteren had ,,de afdeling Tetovo'' van het rebellenleger de regering opgeroepen tot een dialoog over de eisen van de Albanezen. ,,We zijn vastbesloten onze eisen te realiseren en vragen de Macedonische autoriteiten dringend zo snel mogelijk te laten weten of ze dit probleem vreedzaam willen oplossen of niet'', aldus de oproep. Als besprekingen worden afgewezen zal het geweld doorgaan. ,,Dan dragen we geen verantwoordelijkheid voor de toekomstige gebeurtenissen'', zo liet het UÇK weten. De Macedonische regering negeerde de oproep. Ze had al eerder laten weten ,,niet met terroristen te onderhandelen''. Ook de EU-gevolmachtigde voor veiligheids- en buitenlandse zaken, Javier Solana, had overleg met de rebellen afgewezen: ,,Het is een fout met terroristen te praten.''

De twee belangrijkste partijen van de Albanese minderheid in Macedonië gaven gisteren een gezamenlijke verklaring uit waarin ze zich uitspraken voor een vreedzame oplossing van de problemen van de minderheid. ,,We veroordelen het gebruik van geweld voor politieke doeleinden. Daarvoor is in beschaafde democratische staten geen plaats. Geweld kan tragisch aflopen voor ons als burgers van Macedonië en voor de hele regio'', aldus de verklaring. Van de twee partijen behoort er een - de Democratische Partij van Albanezen PDSh - tot de regerende coalitie. De andere, de Partij van Democratische Welvaart PPD, maakt deel uit van de oppositie.

PDSh-leider Arben Xhaferi ontkende gisteren geruchten als zou zijn partij uit de regering stappen. Hij waarschuwde echter dat de partij dat wel zal doen als het geweld escaleert, omdat ze ,,totaal ontevreden is'' over het geweld dat de regering tegen de Albanese rebellen gebruikt.

Het aantal Albanese en Slavische Macedoniërs dat op de vlucht slaat voor het geweld neemt intussen toe. De afgelopen dagen zijn 2.300 Albanese Macedoniërs de grens met Albanië overgevlucht. 1.300 Macedoniërs zijn naar het zuiden van Servië uitgewezen en in Macedonië zelf zijn nu 7.600 mensen op de vlucht.