Teleurstelling na rentedaling drukt beursindex

De koersen van technologiefondsen daalden vanochtend het hardst op de Amsterdamse beurs na een tegenvallende verlaging van het renteniveau in de Verenigde Staten. Hoewel het verlies van de AEX-index nog enigszins binnen de perken bleef, moesten technologie-, media- en telecomfondsen aanzienlijke verliezen incasseren. De graadmeter kwam aan het einde van de ochtend uit op een verlies van bijna 2,5 procent (539,6 punten).

Telecombedrijf KPN verloor kort na de middag zelfs ruim 9 procent van zijn beurswaarde bij een koers van 11 euro. KPNQwest, een bouwer en exploitant van glasvezelnetwerken die sinds 6 maart vrijwel onafgebroken in koers daalt en sindsdien al meer dan de helft van zijn beurswaarde verloor, stond aan het eind van de ochtend op 12 euro, een daling van 12,8 procent ten opzichte van de slotkoers. Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was kabelbedrijf UPC dat met 13 procent daalde naar 8,10 euro. Telecombedrijf Versatel verloor bijna tien procent en sloot de ochtend op 6,62 euro. Midkapper Ordina, een automatiseerder, verloor meer dan 10,5 procent en noteerde aan het eind van de ochtend een koers van 18,60 euro.

Aan het begin van de middag stond van de 25 grootste Nederlandse beusrfondsen uit de AEX-index alleen voedingsmiddelenproducent Numico op winst, met een stijging van 1,3 procent. Verder was over de hele linie sprake van dalende koersen. Voor de Midkap AMX-index gold hetzelfde: alleen voedingsconcern Wessanen boekte koerswinst. Zowel Numico als Wessanen zijn voor beleggers zogenoemde `defensieve waarden': mensen blijven eten kopen, ook als het economisch minder gaat, waardoor de winsten van voedingsconcerns relatief stabiel zijn.

De belangrijkste oorzaak van de dalende koersen was de voor beleggers teleustellende renteverlaging gisteren door de Amerikaanse Federal Reserve. De financiële markten hoopten op een verlaging van 75 basispunten of driekwart procentpunt maar de Fed beperkte zich tot 50 basispunten. Het was de derde keer dit jaar dat de Fed de economie te hulp kwam met een renteverlaging, maar niet de laatste keer. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Fed in de komende maanden opnieuw ingrijpen met een renteverlaging, zo liet het instituut weten.

Teleurgestelde beleggers in de Verenigde Staten zorgden gisteren opnieuw voor dalende koersen. De technologiebeurs Nasdaq nam weer eens een duik, ditmaal van 4,8 procent, en eindigde op 1.857 punten. Een herstel van de tech-fondsen wordt inmiddels niet meer voor het eind van de zomer verwacht. De Dow-Jonesindex wist het verlies te beperken tot 2,4 procent en eindigde op 9.721 punten.

In Japan schoot de graadmeter gisteren met 7,5 procent omhoog, de grootste stijging in één dag sinds drie jaar. Oorzaak was het toegenomen vertrouwen van beleggers in het beleid van de Japanse centrale bank. De Europese beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren vanochtend in reactie op de tegenvallende renteverlaging in de VS. De FTSE-100 leverde ruim 2,4 procent in en eindigde de ochtend op 5.513 punten. De Duitse Dax verloor 1,6 procent en sloot de ochtend af op 5.689 punten. In Parijs zakte de CAC-40 met 2,5 procent naar 5.013 punten.