SNS Reaal richt zich op de grote stad

De bankverzekeraar SNS Reaal, die traditioneel vooral sterk is op het platteland, gaat zich meer richten op de steden. Terwijl komend jaar 20 vestigingen dicht gaan, worden in de Randstad 25 kantoren geopend.

Dit heeft SNS Reaal gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst is in 2000 met 11,2 procent gestegen tot 179 miljoen euro. Met 104 miljoen euro droegen vooral de bankactiviteiten bij aan het bedrijfsresultaat. SNS Reaal verwacht voor 2001 een vergelijkbare winstgroei en denkt dicht bij 200 miljoen euro uit te komen. Dit ondanks de volgens bestuursvoorzitter J. Leenaars ,,scherper wordende concurrentieverhoudingen en minder rooskleurige economische vooruitzichten''.

SNS Reaal is voortgekomen uit de SNS Bank en verzekeringsmaatschappij Reaal, dat in 1997 van de FNV-vakcentrale overgenomen werd. Ondanks de positieve resultaten verlegt het concern de koers. De banksector van het concern had vorig jaar nog 300 vestigingen. Inmiddels zijn 60 kantoren gesloten.

Het komende jaar zullen nog eens 20 vestigingen dicht gaan. Tegelijkertijd opent het concern het komende jaar ongeveer 25 nieuwe vestigingen in de Randstad in de hoop dat haar internetactiviteiten vooral bij bewoners van deze regio zullen aanslaan.

SNS Reaal, die behalve bankdiensten en verzekeringen ook beleggingsproducten aanbiedt, stapt verder af van de zogeheten cross-selling. Dat is het proberen een klant, nadat hij een product aangeschaft heeft, een andere dienst te verkopen. Het concern ziet de meeropbrengsten hiervan tegenvallen, en denkt dat het systeem niet werkt. SNS Reaal biedt vanaf dit jaar totaalpakketten aan, met daarin componenten uit alle drie de takken van het bedrijf. Bijvoorbeeld een pakket waarin de inboedelverzekering aangepast wordt aan de looptijd van een hypotheek. Hoewel bestuursvoorzitter Leenaars zegt dat er ,,natuurlijk uitvoeringsproblemen aan de invoering van de nieuwe standaardpakketten zitten'', denkt het bedrijf hiermee zijn winstgevendheid te vergroten.

De personeelskosten van het bankbedrijf stegen het afgelopen jaar met een kwart naar 229 miljoen euro. Oorzaken hiervan zijn volgens SNS Reaal de hogere lonen voor werknemers, de vervroegde pensionering van een groot aantal werknemers en de krappe arbeidsmarkt, waardoor personeel inlijven duurder werd.